Kuer uten kunder

Det er bekymringsfullt at under halvparten av skolebarna deltar i skolemelkordningen, mener Helsedirektoratet.

– Spesielt bekymringsfullt er dette dersom melken erstattes med brus, saft, iste eller andre sukkerholdige drikker, utdyper divisjonsdirektør folkehelse, Linda Granlund.

Videre nedgang

Den langvarige nedgangen i melkeforbruket fortsatte i fjor.

– Per tredje kvartal var det en nedgang i inntaket per innbygger på 2,15 prosent, sammenlignet med samme periode i 2014, opplyser Thor Erik Johansen ved Opplysningskontoret for meieriprodukter.

– Vi har ikke fått inn tall for fjerde kvartal ennå, men det er stor sannsynlighet for at det vil bli en nedgang for hele 2015 under ett, sammenlignet med 2014, tilføyer han.

I inneværende skoleår er 1.999 av landets barneskoler og barne- og ungdomsskoler tilknyttet Tines skolemelkordning. Kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen i Tine, opplyser at «i barneskolen er det cirka halvparten av alle elever som drikker skolemelk».

Tidligere kostholdsundersøkelser har avdekket at jenter i 13-årsalderen i gjennomsnitt har et lavere inntak av kalsium enn anbefalt. En pågående undersøkelse blant barn og unge vil gi et oppdatert bilde av deres kosthold, inkludert inntaket av melk og melkeprodukter, opplyser Granlund.

LES OGSÅ: - Riktig å prioritere lærere foran skolefrukt

– Fraråder ikke

Helsedirektoratet har lenge anbefalt at melk bør være en del av skolemåltidet. Tine er naturlig nok på linje med Helsedirektoratet i dette.

– En kartong skolemelk dekker 48 prosent av barnets daglige kalsiumbehov, og også 40 prosent av behovet for jod, påpeker Ånonsen.

Tine har tidligere fått kritikk fra både foreldre og andre for markedsføringen av skolemelkordningen og også det at den omfatter melk med kakaosmak.

– Vi fraråder ikke smaksatt melk, da dette produktet har en gunstig ernæringsmessig sammensetning. Det har veldig lite tilsatt sukker og inneholder de samme næringsstoffene som vanlig melk. Samtidig anbefaler vi det heller ikke, fordi det er en drikke som smaker litt søtere enn vanlig melk, og dette kan etablere en vane med at mat og drikke skal smake søtt, sier Granlund.

76 prosent av melken som selges i skolen er hvit, opplyser Ånonsen.

– Vår smaksatte skolemelk er ikke en sjokolademelk, men en laktoseredusert ekstra lettmelk, med smak av kakao. Den er tilsatt 0,5 prosent sukker, forteller han.

Ånonsen sier Tine er glad for at foreldre stiller kritiske spørsmål om hva barn spiser og drikker. Samtidig jobber Tine aktivt for å øke andelen melkedrikkende skolebarn.

– Informasjonen formidles gjennom kontakt med skolen og foresatte, ved annonsering, brosjyrer og nyhetsbrev, samt på vår webside og via Facebook, forteller Ånonsen.

LES OGSÅ: Micaelsen møter motstand