Innenriks

Krybbedødforsker: – Vi har forholdt oss til loven

FORSKNING: Rettsmedisinere har forsket på hjernene til 700 norske barn uten foreldrenes samtykke. Nå skal departementet vurdere om Folkehelseinstituttet har brutt loven.

– De vevsprøvene vi tar fra hjernen og andre organer til forskning, reguleres av lovverk for Biobankregisteret, og all forskning er godkjent av regionale etiske komiteer, understreker professor Torleiv Rognum ved Avdeling for forskning i rettspatologi ved Folkehelseinstituttet overfor Dagens Medisin.

Rognum er ansvarlig for forskningen på barneorganer som VG skriver om onsdag.

Siden den nå er oppstått tvil om virksomheten er lovlig, har FHI bedt Helse- og omsorgsdepartementet vurdere om det er lov å bruke biologisk materiale fra rettslige obduksjoner til forskning, ifølge NRK. Departementet skal også vurdere om dagens lovverk er tydelig nok.

For belastende

VG har gransket forskningsrapporter, søknader om konsesjoner for forskning og har intervjuet en rekke personer. Dokumentasjonen viser ifølge avisen at rettsmedisinere siden 1984 har brukt organer fra rundt 700 barn i alderen 0 til 3 år til forskning, uten å spørre foreldrene først.

Forskerne mente ifølge VG at det ville være for belastende for de pårørende å bli bedt om samtykke til å bruke organer til forskning. Målet med forskningen har vært å løse gåten rundt krybbedød.

Virksomheten ble en del av Folkehelseinstituttet i 2011, da Rettsmedisinsk institutt ble overført fra Universitetet i Oslo. Folkehelseinstituttet er nå ansvarlig for biobanken SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), et fryselager som oppbevarer vevsprøver fra 700 barn.

Ingen klar regulering

Folkehelseinstituttet har stanset midlertidig all forskning fra obduksjonsvirksomheten for å avklare om noe av virksomheten er i strid med lovverket og hvilke korrigerende tiltak som eventuelt må iverksettes.

Divisjonsdirektør Bjørn Magne Eggen ved Folkehelseinstituttet sier til avisen at det ikke var noen klar lovregulering på området da biobanken SIDS ble etablert for 30 år siden. Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) har godkjent hvert av forskningsprosjektene og gitt dispensasjon fra krav om samtykke.

– Dette har fagmiljøet diskutert med Landsforeningen uventet barnedød. Tilrådingen fra dem har vært å ikke innhente samtykke lang tid etter at et barn har dødd. Om vi bør få på plass en ordning med innhenting av samtykke, er en del av gjennomgangen vår nå, sier han.

Ønsker samtykke

Torleiv Rognum sier han ønsker å få inn bestemmelser om samtykke i lovverket.

– Nå skal obduksjonsloven opp i Stortinget, og jeg håper at forskning på små vevsprøver fra rettsmedisinske obduksjoner vil bli regulert på samme måte som ved sykehusobduksjoner, sier professoren. (NTB)

Mer fra Dagsavisen