Innenriks

Kritiske til arbeidslivs-barometeret

ARBEIDSMILJØLOVEN: NHO og Virke motsetter seg funnene fra YS sitt arbeidslivsbarometer og advarer mot skyttergravsdiskusjon.

Dagsavisen presenterte mandag funnene fra YS sitt årlige arbeidslivsbarometer. Det viste at over halvparten av de spurte lederne og arbeidstakerne vil beholde loven slik den framstår i dag. Arbeidsorganisasjonene NHO og Virke mener undersøkelsen kan være misvisende.

Endrer ikke standpunkt

- Denne undersøkelsen endrer ikke vårt hovedstandpunkt. Vi opplever at mange av våre klienter ettersøker et mer fleksibelt regelverk, sier Lars Jacob Hiim, avdelingsdirektør i NHO.

- NHO har aldri tatt til orde for at man skal jobbe mer, men at det skal være lettere for arbeidstaker å disponere egen arbeidstid innenfor rammene av dagens regelverk. Vi stiller oss derfor kritiske til forutsetningen som ligger i hovedspørsmålet i arbeidslivsbarometeret til YS, legger han til.

- Men flertallet av lederne i undersøkelsen vil bevare loven slik den er i dag?

- Vi får andre signaler av våre medlemmer. Alle bruddene på loven i helsevesenet viser med tydelighet hvor vanskelig det er å etterleve loven i praksis, sier Hiim.

Han synes ikke YS-leder Jorunn Berland treffer når hun hevder at norske ledere mener det er nok fleksibilitet i dagens lov. Hiim forteller om mange NHO-klienter som er oppgitt over det de opplever som et tungvint regelverk.

- Det ligger noen muligheter for fleksibilitet i dagens lov, men det er ikke lett tilgjengelig for arbeidsgiverne å finne fram, sier han.

Skyttergravskrig

Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, deler Hiims syn. Hun mener funnene i arbeidslivsbarometeret slett ikke er oppsiktsvekkende.

- Tallene fra arbeidslivsbarometeret viser at bransjene med tariffavtale er mest positivt innstilt til loven, mens de som står uten, er mest negative. Dette viser at dagens lov bare gagner dem som er fagorganisert, sier hun.

Madsen mener debatten om arbeidsmiljøloven står stille, uten at det er klart hvor den skal videre. Hun opplever også at «fleksibilitet»-begrepet er blitt negativt ladet i dagens debatt.

- Alle partene i denne diskusjonen står og skyter på hverandre med begrepet om fleksibilitet, uten helt å vite hva det betyr. Vi må klare å komme til enighet om en lov som favner alle i arbeidslivet og innse at fleksibilitet er utelukkende positivt, sier hun.

Årlig konferanse

I dag arrangeres den årlige Virke-konferansen der arbeidsmiljøloven blir ett av mange temaer. Kronprins Haakon, næringslivstopper og statsråder skal diskutere hvordan god ledelse gir økt produktivitet og hvordan tilsvarende dårlig ledelse koster næringslivet.

I tillegg skal det drøftes om Norge har nok arbeidsglede og et godt nok grunnlag for å sikre at alle arbeidstakere kan jobbe smartere og mer effektivt.

axel.storen.weden@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen