Leker flyktning:–Sylvi Listhaug latterliggjør og spøker med en humanitær krise og menneskelig lidelse, når hun «leker flyktning», sier afghanske Zahir Athari, nestleder i Landsforeningen mot rasisme. Athari var i 2006 og 2007 talsmann for sultestreikende afghanske asylsøkere i Oslo og fikk Brosteinsprisen av Kirkens Bymisjon.

Kritiserer Listhaug

– Sylvi Listhaug latterliggjør og håner de tusener av flyktninger som har mistet livet i Middelhavet når hun bader i det samme havet med overlevingsdrakt.

 

Det sier Zahir Athari (40), afghansk flyktning som kom til Norge som asylsøker i 2004.

Athari er nestleder og talsperson for asyl og innvandring i Landsforeningen mot rasisme. Han forteller om en strøm av negative reaksjoner på Listhaugs bading i overlevingsdrakt i Middelhavet.

– Jeg følte meg veldig kald og trist da jeg så bildet av en smilende integreringsminister i Middelhavet iført overlevingsdrakt til 7.000 kroner, mens barn og gravide på flukt ikke har råd til en redningsvest til 200 kroner. Listhaug gjør narr av menneskelig lidelse med sin «performance», sier Zahir Athari.

Kommentar: Sylvi Listhaug styrer mot nederlag (Arne Strand)

Leker flyktning

Han synes Listhaugs oppførsel vitner om ufølsomhet – og ønsker en beklagelse.

– Dette er en scene for henne med kamera til stede. Det er ingen spøk eller lek for oss som har flyktet fra krig og nød, men en kamp på liv og død. Listhaug latterliggjør og spøker med en humanitær krise og menneskelig lidelse når hun som integreringsminister «leker flyktning» i Middelhavet med en båt fra Redningsselskapet som følger henne tett. Listhaug risikerer ingenting, sier Athari.

Han viser til at flyktninger i nød risikerer livet i flukten over Middelhavet hver dag i håp om et liv i trygghet, og flere tusen har druknet.

– 500 druknet bare denne uka da Listhaug badet. Hvor langt kan hun egentlig tillate seg å gå? Listhaug er ikke hvilken som helst norsk politiker, hun er Norges integreringsminister, sier Zahir Athari.

Han tror at Listhaugs bading og hatretorikk for å hindre asylsøkere fra å komme til Norge er helt bevisst.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Norges Donald Trump

– Listhaug vet hva hun gjør og hvordan det virker. Badingen i Middelhavet føyer seg inn i rekken av nedlatende og krenkende uttalelser om hvilke motiver asylsøkere har for å komme til Norge, som at vi kommer hit for å nyte, ikke yte. Listhaug er Norges svar på Donald Trump. Med det hun gjør og sier ligner hun på ham, men hun er en elegant elefant i glasshus. Hun er asylministeren som har gjort Norge til en versting i Europa. Norge fortjener en bedre integreringsminister enn henne, sier Athari.

Sylvi Listhaugs testing av hvordan det er å være flyktning i Middelhavet har ikke bare satt sinnene i kok på norske sosiale medier de siste døgnene. Den har også vakt internasjonal oppsikt og bildene av henne går verden rundt.

I Washington Post, en av verdens mest respekterte og leste aviser, sto følgende: «500 passasjerer kan ha omkommet sist uke da et skip med flyktninger kullseilte mellom Libya og Italia. En dag tidligere befant også Norges nye innvandringsminister seg flytende i Middelhavet, men hun ble ikke engang våt.»

Les også: UiO-rektor ut mot Listhaug

Til Dagsavisen svarer Listhaug slik:

– Jeg har svart på dette en rekke ganger i media og jeg henviser til det jeg har sagt. Utover det har jeg ikke noe kommentar. Jeg er ferdig med denne saken.

Tidligere denne uka har statsråden forklart episoden med at det var mannskapet på redningsskøyten som spurte om hun ville se hvordan de jobber og bli reddet opp av sjøen.

– Det gjorde jeg med glede, sa Listhaug i en uttalelse som er gjengitt av Aftenposten og Dagbladet.

– Du kan ikke sette deg inn i situasjonen som flyktningene er i, men man kan se det fra det perspektivet, hvordan det er å ligge i vannet på den måten. De har jo ikke overlevingsdrakt, så det vil ikke være sammenlignbart. Men jeg fikk se hvordan personalet her jobber, sa Listhaug til NTB.

Les også: Arbeiderpartiet vil gi flyktningene «tough love»