Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård overtar som politidirektør. Bildet er av Humlegård under terrorrettssaken i Oslo tingrett.

Kripos-sjefen blir politidirektør

Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård begynner allerede mandag som ny politidirektør.

Humlegård blir ny midlertidig politidirektør etter Øystein Mæland. 51-åringen er beordret til stillingen av justisministeren for å følge opp 22. juli-rapporten.

Styrke beredskapen

Justisminister Grete Faremo fortalte om beordringen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres i Politidirektoratet, og beredskapen skal styrkes. Derfor har jeg i dag innbeordret Odd Reidar Humlegård i stillingen som politidirektør, sa Faremo, som understreket at Kripos-sjefen både har jussutdannelse og operativ bakgrunn fra Forsvaret.

Så sent som torsdag ettermiddag, etter det store politimøtet på Gardermoen, uttrykte Humlegård sin tillit overfor Øystein Mæland.

– Alle er enige om at vi har full tillit til Mæland som politidirektør, og at han er riktig til å lede politiet videre. Det ville vært kritisk å bytte ham ut nå, sa Humlegård til Aftenposten, bare få timer før Mæland valgte å gå av på grunn av manglende tillit.

Styrket ledelse

Mandag begynner den nye, midlertidige sjefen sin jobb som øverste politisjef. Han kommer umiddelbart til å ta fatt på arbeidet med å følge opp 22. juli-kommisjonens rapport.

– Det vil bli etablert et bredt anlagt endringsprogram for blant annet å følge opp 22. juli-kommisjonens rapport. Det vil også bli innbeordret ytterligere ressurspersoner. Politidirektørens ledergruppe vil bli utvidet for å forsterke kompetanse og gjennomføringskraft i politiets øverste ledelse, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

– Ledelsen i Politidirektoratet blir også ytterligere styrket. Det er et viktig arbeid som skal gjøres, sier Faremo.

Hun framholder at hun aldri vurderte å gi Øystein Mæland sparken. Justisministeren sier at hun i dag har vært i kontakt med den avgåtte politidirektøren, som hun har kjent i mange år.

– Jeg har snakket med Mæland i morges. Jeg tror dette er en vanskelig dag for både ham og meg, på samme måte som dagen i går var det.

– Ingen løsning

Frp-leder Siv Jensen var raskt ute med å kommentere utnevnelsen av Humlegård. Hun mener han er et solid valg, men at det ikke løser de grunnleggende utfordringene politiet står ovenfor.

– Det virker som Faremo er ute etter å fjerne oppmerksomheten rundt eget ansvar. Det å legge skylden nedover i systemet er ikke å ta ansvar, det er å løpe fra ansvaret hun og regjeringen åpenbart har, sier Jensen.

I Kripos rykker Ketil Haukaas rykker opp og blir konstituert Kripos-sjef etter Humlegård.