Alt før samtalene har startet, har NHOs forhandlingsgeneral Stein Lier-Hansen slått fast at årets lønnsoppgjør ender med reallønnsnedgang. FOTO: Audun Braastad/NTB scanpix

– Krigserklæring fra Lier-Hansen

Fellesforbundets Roar Abrahamsen mener Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen angriper grunnmuren i avtalen deres. I dag starter lønnsoppgjøret.

 

– Når jeg ser dokumentet NHO har godkjent, og hører Stein Lier-Hansen si at de ikke vil regulere minstesatsene, så er det en krigserklæring. Vi har alltid hatt en felles forståelse om å heve minstesatsene i tråd med lønnsutviklingen ellers i perioden. Går Lier-Hansen bort fra det, går han løs på grunnmuren i avtalen vår. Vi har som krav at de lavtlønnede skal få et ekstraordinært løft, sier leder Roar Abrahamsen i Fellesforbundets avdeling 5, Bergen.

I dag er den laveste minstesatsen i avtalen til Teko bransjeforening på 111 kroner timen, illustrerer Abrahamsen.

– Hvis Lier-Hansen tror han kommer gjennom et tariffoppgjør uten å røre de minstesatsene tar han totalt feil. Vi kan ikke akseptere at grunnplanken ikke løftes når vi kjemper kampen for et seriøst arbeidsliv og like konkurransevilkår, sier han.

Les også: – Alt annet enn null er uforsvarlig

– Fare for streik

Lier-Hansen har sagt at han ikke tror på streik. Abrahamsen ber ham ikke føle seg så sikker.

– Jo mer han spiller høyt og sier at det ikke blir streik, jo mer overhengende blir faren for streik, sier han.

Et annet tungt krav fra Fellesforbundet går på dekning av reise, kost og losji. Bestemmelsen om å dekke reise, kost og losji fra 1907 uthules, mener Fellesforbundet, med grunnlag i Langset-dommen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Åpent for tolkning

– Det vil vi bruke dette oppgjøret til å rette opp, sier Abrahamsen.

Mandag framsto fortsatt LOs formuleringer om pensjon som åpne for tolkning, ifølge Abrahamsen, som tar det betente spørsmålet med ro:

– Pensjon får vi kontroll på.

Det har ikke lykkes Dagsavisen å komme i kontakt med Lier-Hansen. Kommunikasjonsdirektør i Norsk Industri, Finn Langeland, sier til Dagsavisen mandag at de ikke vil si noe før pressekonferansen i dag.

Les også: Om han ikke lykkes i forhandlingene, står hele frontfagmodellen på spill