Kristelig Folkepartis Geir Jørgen Bekkevold sier forslaget om søndagsåpne butikker er stikk i strid med KrFs politikk, og mener forslaget kommer på et umusikalsk tidspunkt. FOTO: HILDE UNOSEN

– Krigserklæring

Like før påskeferien var i gang, kom regjeringen med et aldri så lite borgerlig påskeegg: I går ble forslaget om søndagsåpne butikker lagt fram.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) sendte i går ut et todelt forslag om søndagsåpne butikker på høring. Ett var i tråd med regjeringens ønske om en generell adgang til søndagsåpent, og ett forslag etter Venstres smak, nemlig at kommunene skal selv vedta mer søndagshandel.

Det vekker harme hos et allerede irritert KrF.

Vil kjempe imot

Samtidig som regjeringen ikke har avklart KrF-leder Knut Arild Hareides asylbarn-ultimatum, legger de fram saken om søndagsåpne butikker, som KrF er sterkt imot.

– Det er litt umusikalsk. Jeg vil minne regjeringen på at vi er fire partier som skal forvalte flertallet i fellesskap. Denne saken er stikk i strid med et KrF har tatt til orde for. Regjeringen må ikke tro at dette er en sak som passerer hos KrF, sier KrFs Geir Bekkevold.

Leder av KrFU, Emil André Erstad, kaller det en «ideologisk frontkollisjon» med KrFs verdier.

– Slik forholdet er mellom oss nå, er det overraskende at regjeringen velger å legge fram dette nå. Det er en verdipolitisk krigserklæring mot KrF. Det er lite strategisk for samarbeidet og ikke minst er det dårlig politikk. KrF vil kjempe imot med alle midler, sier Erstad.

– Bør ikke overraske

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har brukt lang tid på forberede forslagene til hvordan man kan tillatte søndagsåpne butikker.

– Dette sto allerede i Sundvolden-erklæringen, så dette kommer ikke som noen overraskelse på KrF, sier Widvey.

– Alle fra NHO og LO til kirken er negativ til søndagsåpne butikker. Hvorfor er dette likevel så viktig for regjeringen?

– Det er viktig for meg å presisere at vi faktisk har søndagsåpne butikker i dag, men vi ønsker å ha mer. Vi mener det bør være tilbud og etterspørsel som skal regulere hvilke dager butikkene har åpent. I tillegg ønsker vi likere konkurransevilkår mellom butikkene, sier hun.