Innenriks

KrFUs veivalg

De teller 80 delegater på KrFs landsmøtet til våren. Til helgen skal KrFU finne ut av hvem de vil at KrF skal samarbeide med i 2017.

Bilde 1 av 2

I dag starter KrFUs landsmøte på Kolbotn. Det er knytta stor spenning til hvor KrFU lander i samarbeidsspørsmålet siden det er stor uenighet om hvilke partier KrF bør støtte etter stortingsvalget neste år. Langt fra alle er enig med KrFU-leder Ida Lindtveit og landsstyrets innstilling, hvor de åpner for samarbeid med Frp og lukker døra for Arbeiderpartiet.

Les også: KrFU-leder skjøvet ned fra førsteplassen i Akershus

– Sender et signal

– Det er svært lite sannsynlig at KrF vil gå i regjering med Frp. Men det sender likevel et signal når du ikke utelukker Frp. Innstillingen tar også utgangspunkt i at ytterpunktene i norsk politikk er Ap og Frp – ikke SV og Frp. Det er med på å binde oss til høyresiden. Det mener jeg er usunt for et sentrumsparti, sier Kristofer Olai Ravn Stavseng, leder i Oslo KrFU.

Derfor har han fremmet et alternativt forslag.

I dette forslaget legges det ikke opp til at KrF nødvendigvis skal bidra til en ny borgerlig regjering dersom det blir borgerlig flertall. Forslaget er også tydeligere på at det må være uaktuelt for KrF å samarbeide med fløypartiene, Frp og SV.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Åpner for Ap

Mens Lindtveit og landsstyret vil at KrF skal jobbe for en Høyre-, Venstre- og KrF-regjering i 2017, anbefaler man i det alternative forslaget at KrF åpner for samarbeid med Ap, om de får mest gjennomslag der.

– Mange i KrFU opplever en stor avstand mellom KrF og Arbeiderpartiet. Men vi er også flere som stiller oss uforstående til at det skal være så fryktelig store forskjeller. Jeg mener vi deler mange grunnleggende synspunkter som å løfte fram de svakerestilte i samfunnet, sier Stavseng.

Les også: KrFU sier nei til Ap

Utelukker Frp totalt

Forslaget fra Oslo KrFU har støtte fra påtroppende 1. nestleder i KrFU Jarle Aarbakke Tollaksen fra Oslo KrFU, og seks andre fylkeslag. Blant dem Håkon Karlstad i Oppland KrFU.

– Jeg er uenig i landsstyrets innstilling og vil ikke at vi skal samarbeide med partier som ikke er på linje med oss, og derfor ikke binde oss til samarbeid med Høyre og Frp, sier Karlstad.

Samarbeidsdebatten holdes lørdag. Mange tror KrFU finner fram til et levelig kompromiss, men det kan bli en krevende oppgave.

Etter det Dagsavisen forstår, vil et kompromissvedtak trolig ta tydeligere avstand fra Frp enn innstillingen.

Det er usannsynlig at ungdomspartiet vil velge Jonas Gahr Støre (Ap) foran Erna Solberg (H) som statsministerkandidat. Det er imidlertid ventet at KrFU heller legger opp til å presse Solberg til å velge mellom Frp og sentrumspartiene som samarbeidspartier ved neste stortingsvalg.

Om Høyre velger Frp, vil KrFU at KrF skal gå i opposisjon uten samarbeidsavtale. Akkurat det er det full enighet om.

Les også: Ikke knirkefritt med Frp

Mer fra Dagsavisen