Innenriks

KrFU sier nei til Ap

KrFU mener de får mer igjen med Erna enn Jonas, og vil ha KrF inn i en borgerlig regjering i 2017. AUF mener KrFUs politisk analyse er for dårlig.

– Vi mener KrF får igjennom mer politikk på ikke-sosialistisk side enn med Ap. Vi vil at KrF skal jobbe for å komme i regjering med Høyre og Venstre etter valget i 2017. Det er lite sannsynlig å sitte i regjering med Frp, men vi må forholde oss til at Frp er en del av den ikke sosialistiske siden i politikken. Får vi flertall, må vi kunne snakke sammen, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.

Lindtveit er med dette den første sentrale KrF-politikeren som tar aktivt stilling i spørsmålet om samarbeid etter valget i 2017.

Foranledningen er at landsstyre i KrFU i helgen behandlet samarbeidsspørsmålet. Deres innstilling skal opp på KrFUs landsmøte i slutten av september.

Å inngå en ny samarbeidsavtale etter 2017, er imidlertid helt uaktuelt for KrFU.

– Enten er vi i regjering, ellers er vi i opposisjon, sier hun.

Les også: KrFU-leder på topp

Lukker døra for Jonas

Ifølge Lindtveit er det en rekke eksempler på at de største gjennomslag ikke er med Ap.

– For eksempel fikk vi mer på internasjonal solidaritet med dagens regjering enn hva Ap la inn i sitt alternative budsjett. I asylsaken grøsser jeg like mye når jeg hører Trond Giske snakke, som Sylvi Listhaug. Det gir meg ingen tro på at vi får lettere gjennomslag i disse spørsmålene i et Ap-samarbeid.

Lindtveit kritiserer også Aps pengebruk.

– Alle de borgerlige ungdomspartiene presser våre moderpartiet på å kutte i oljepengebruken, her har vi en jobb å gjøre, men samtidig ser vi at Ap gang på gang tar til orde for å utvide våre velferdsordninger. Mer som skal være gratis er ikke riktig i dagens situasjon.

– Det er riktignok dagens regjering, ikke den rødgrønne, som bruker mest oljepenger?

– Ja, det er derfor KrF må inn i regjering og hvorfor vi må skifte ut noen partier i regjeringen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ap-flørt

KrF-leder Knut Arild Hareide har gjort det klart at det er partiet selv som skal lande i samarbeidsspørsmålet til våren. Likevel har ikke den politiske flørten mellom Hareide og Ap-leder Jonas Gahr Støre, vært til å unngå.

– Er dette et tydelig signal til Hareide?

– Det pågår en prosess i KrF som KrFU er en del av. KrFU anbefaler nå at KrF kommer med et klart svar før valget. Våre velgere er opptatt av hvilken statsminister de får når de stemmer, og KrF må være klar på hvilken statsminister vi støtter, sier hun.

Ja til Sp og MDG

Det er imidlertid ikke alle rødgrønne-parti som er utelukket for KrFU: Samarbeid med både Sp og MDG ønskes velkommen.

– Sp er en naturlig samarbeidspartner. Vi er opptatt av et sterkt sentrum og ønsker oss en sentrum-høyre regjering, her passer Sp inn. MDG sier at de er blokkuavhengige, og hvis det er politisk grunnlag for samarbeide, skal vi ikke utelukke det, sier Lindtveit.

Hareide er på reise og ønsker ikke å kommentere saken, men viser til at det pågår en prosess i partiet.

Les også: Ap går for flertall eller alenegang

AUF: – I utakt

Hvis KrFU var opptatt av økonomisk vekst, klima og solidaritet, burde det siste de ønsket seg være et samarbeid med dagens regjering, mener AUF.

– Her vil KrF få igjen mer hvis de samarbeider med Ap enn med H/Frp som trekker landet i feil retning, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Når Lindtveit mener det motsattet, kan hun umulig ha fulgt godt nok med på norsk politikk de siste åra, mener han.

– Jeg synes Lindtveits analyse er for dårlig: I dag øker klimautslippene og oljepengeforbruket, det blir flere fattige barn, forskjellene øker og vi gir mindre i bistand. Det hun oppnår er å forvirrer sine egne velgere. Det virker det som hun er mer opptatt av hvilke parti hun skal samarbeide med, enn hva hun får til politisk, sier Hussaini.

Les også: Her er Aps 2017-reformer

Mer fra Dagsavisen