Emil André Erstad er innstilt som ny leder i KrFs ungdomsorganisasjon KrFU, og vil jobbe for å få flere muslimske tillitsvalgte inn i partiet. FOTO: KRFU

KrFU frir til muslimer

POLITIKK: Blir Emil André Erstad valgt til ny KrFU-leder, vil han bruke 
kreftene på å få flere 
muslimer til å ta verv i partiet.

Emil André Erstad er innstilt som ny leder i KrFs ungdomsorganisasjon, KrFU. Han vil etterfølge Elisabeth Løland, som i oktober går av etter tre år som leder for KrFU.

- Det føles veldig spennende, sier Erstad, som har vært første nestleder for KrFU nasjonalt det siste året.

 

- Ikke bare kristne

Om han blir valgt, er målet for den neste perioden klar.

- Vi skal få inn flere grupper enn dem som tradisjonelt har vært aktive i KrFU og KrF. Vi skal ikke bare være et parti for kristne, men også for muslimer, og andre som setter menneskeverdsspørsmål høyt, sier Erstad.

I vår fjernet KrF for første gang bekjennelsesparagrafen som har fulgt partiet i 80 år. Det betyr at tillitsvalgte i KrF ikke lenger trenger å være kristne. Men nestleder Dagrun Eriksen var likevel forsiktig med å åpne døra på vidt gap for muslimer og buddhister etter at paragrafen ble fjernet.

- Jeg kommer ikke til å ønske noen velkommen på bakgrunn av tro. De som får tillit i partiet, vil være folk som er giret på kristendommen som samfunnsbygger. Det vil være det som avgjør, og ikke tro, uttalte Eriksen til ABC Nyheter i april.

 

- Viktig for framtida

Paragrafen har vært omdiskutert, og flere i partiet var kritiske til å fjerne den. Erstad omfavner mulighetene den nye politikken gir og mener folk med en annen trosbakgrunn vil bidra med nyttige perspektiver.

- Jeg vil jobbe for å få flere muslimer inn i partiet som medlemmer og tillitsvalgte fordi partiet trenger det. Mange muslimer vil ha sammenfallende interesser med oss om respekten for trosliv, for å nevne én ting. Unge muslimer vil ellers være opptatt av de samme tingene som andre ungdommer, som skolepolitikk. Vi har veldig få fra denne gruppa i dag. Det på tross av at vi trenger deres perspektiver når vi skal utforme og debattere politikk i et mer flerkulturelt samfunn. Det behovet vil bare bli større i årene som kommer, sier Erstad.

 

AUF er forbilde

Han har også planlagt hvor han skal jakte på muslimske politikerspirer.

- Ved å ta kontakt med muslimske ungdomsorganisasjoner, kan vi skape et viktig nettverk. Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF, er et forbilde. Den har klart å engasjere mange ungdommer med innvandrerbakgrunn. Det er viktig for oss å formidle at du ikke trenger å vite alt om politikk for å bli med. Du får også opplæring før du blir tillitsvalgt, sier Erstad.

Han har flere tanker om hvordan de kan breie ut partiet.

- Når vi snakker om familie­politikk, må vi huske å snakke om mer enn den tradisjonelle kjernefamilien. Så skal vi bli et grønnere parti og i større grad appellere til dem som er opptatt av rettferdighet, sier Erstad.

 

Gjennomslag

For én uke siden ble det kjent at KrF ikke går inn i regjering, men har skrevet under på en historisk samarbeidsavtale sammen med Venstre, Høyre og Frp. Erstad synes det er spesielt spennende å få muligheten til å lede KrFU nå som moderpartiet er i en ny posisjon.

- Muligheten for politisk gjennomslag er stor. Vi kommer til å jobbe for utviklingspolitikk, bistand, klima og for asylpolitikken vår, sier Erstad.

KrFU har ambisjoner om å være ungdomspartiet med størst gjennomslagskraft og mener dagens politiske situasjon gir dem muligheten til det.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

 

Emil andré Erstad

Innstilt som leder av KrFU. Valg avholdes i Asker 18.-20. oktober.

Tidligere har han hatt en rekke verv:

1. nestleder (politisk nestleder) i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU).

Byrådssekretær i Oslo kommune.

Fylkesleder i Hordaland Kristelig Folkepartis Ungdom.

Kilde: Linkedin