Innenriks

KrFs tøffe krav til Frp

TØFFE SAMTALER: For i det hele tatt å gå i regjeringsforhandlinger vil KrF kreve å få rydde unna de vanskeligste sakene.

- Det er like greit å få de mest kompliserte sakene på bordet først. Da vet vi om det er grunnlag for å fortsette samtalene og eventuelt gå i forhandlinger, sier KrFs parlamentarisk leder i Hans Olav Syversen til Dagsavisen.

Situasjonen er svært spent på Stortinget før neste ukes spede start på forhandlingene om regjeringsmakt mellom Høyre, Venstre, KrF og Frp.

Fire vanskelige saker

Syversen mener sonderingene må ta utgangspunkt i de vanskeligste sakene. Han nevner fire saker hvor avstanden til Frp er stor, og legger dermed press på Siv Jensen.

- Hva kommer til å bli de viktigste sakene for KrF å få avklart først?

- Jeg tror nok det er viktig å få avklart en del hovedspørsmål, sier Syversen og lister opp:

* Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

* Rammene for økonomien

* Utviklingshjelp

* Landbruk

Dermed kan det bli helt avgjørende for om det i det hele tatt blir regjeringsforhandlinger at Frp gir seg på viktige kjernesaker. Frp og KrF er sterkt uenige i alle de fire sakene: Frp vil åpne for oljeboring, vrake handlingsregelen, kutte i utviklingshjelpen og overføringene til bøndene.

I går brukte KrF tida på møter med ny og gammel stortingsgruppe. Også landsstyret og sentralstyret var samlet for å gi innspill til sonderingssamtalene om regjeringssamarbeid.

Rett på problemsakene

KrF-leder Knut Arild Hareide mener partiene må gå løs på sakene de er mest uenige om først.

- Vi vet det er politisk uenighet. Nå må vi gå inn i disse sakene, sier Hareide.

- Er det viktig å ta de vanskeligste sakene først? Som oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja?

- Det er et tema som er viktig for oss. Vi ønsker et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Men også internasjonal fattigdomsbekjempelse og distrikts- og landbrukspolitikk vet vi at det er betydelig politisk uenighet om, sier Hareide og legger til:

- Men det er helheten som vil avgjøre for KrF.

Forhandlerne klare

Venstres stortingsgruppe møttes i går for første gang. Der ble det avgjort at det blir ledertrioen i Venstre som skal i sonderingssamtaler med de andre borgerlige partilederne.

Trine Skei Grande, vil gjerne gå løs på de store sakene først, og tror det er den økonomiske politikken som blir det vanskeligste å komme til enighet om.

- De økonomiske prioriteringene, og helheten i politikken blir det vanskeligste, sier Skei Grande til Dagsavisen.

Tøffe tak

Hun sier også at Venstre står fast på handlingsregelen. Den ferske stortingsrepresentanten Sveinung Rotevatn (V), holder med lederen sin i at kampen om den store pengesekken blir en utfordring.

- Her er det jo lovet betydelige skattelettelser av enkelte partier. Et annet politikkområde jeg mener blir vanskelig er asyl- og innvandring. Her er avstanden stor, mener Rotevatn.

Skei Grande viser til at det på innvandring er to områder som er særlig viktig for Venstre: Asylbarna og familiegjenforening.

- Jeg er lei av å høre om Frp-menn som ikke får sine utenlandske kvinner inn, eller SV-damer som ikke får sine utenlandske menn. Slik politikken føres i dag er det ikke lov å forelske seg utenfor EØS for nordmenn, sier Grande med glimt i øyet.

I tillegg har Venstre gjentatt at de vil stoppe oljeleting utenfor Lofoten står øverst på blokka. Samtidig påpeker Venstre at de ikke stiller noen ultimatum i enkeltsaker før samtalene.

- Nei, vi skal ha et reelt taktskifte i norsk miljø- og klimapolitikk. Det handler om mer enn Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har kommet langt med Høyre og til dels også Frp før, sier Grande.

Ingen avtale med KrF

Grande avviser at det er en klar avtale mellom KrF og Venstre om at de går inn og ut av regjeringsforhandlingene sammen.

- Det avhenger av forhandlingene, sier hun.

Men Venstre-lederen understreker at de to sentrumspartiene er samkjørte før sonderingene på mandag.

- Vi samsnakker, og har et felles mål om å dra politikken mot sentrum, sier Grande.

Vurderer en tredje vei

Venstre-lederen sier også at hovedmålet er å få gjennomført mest mulig Venstre-politikk. Hun åpner også for at en samarbeidsavtale kan bli aktuelt i stedet for regjeringsdeltakelse.

- Målet er alltid å komme i regjering, men samtidig må vi vurdere hvordan vi best kan maksimere den posisjonen velgerne har gitt oss. Det blir en vurdering av hvordan vi skaffer mest gjennomslag for Venstres politikk, sier Grande.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen