Stortingsrepresentant Geir Bekkevold og KrF lover kamp mot søndagsåpent. FOTO: NTB SCANPIX

KrF til søndagskamp mot regjeringen

Regjeringen har pådratt seg KrFs vrede ved inngangen til påskeferien. Forslaget om søndagsåpne butikker provoserer samarbeidspartiet.

 

Av Mats Rønning

– Vi hadde håpet at regjeringen ville ta hensyn til oss. Alle vet hvor viktig denne saken er for KrF, sier stortingsrepresentant Geir Bekkevold til NTB.

Konflikten om asylbarna er ikke løst, og fredag før påske sørget kulturminister Thorhild Widvey (H) for at regjeringen får en ny stridssak i fanget.

– Norge har hatt søndagsfri i 991 år. Dette året skal ikke få bli det siste. Vi vil jobbe så hardt vi kan for å få regjeringen til å snu, sier Bekkevold.

Provosert

Under partiets landskonferanse tidligere i år sa KrF-leder Knut Arild Hareide at han var beredt til å bruke «alle tilgjengelige politiske virkemidler» for å stoppe nye og mer liberale regler for søndagsåpne butikker.

Bekkevold er ikke beredt til å stille et nytt ultimatum til regjeringen. Spørsmålet om samarbeidsavtalen står i fare, besvarer han slik:

– Jeg kan ikke svare på vegne av partiet der, men regjeringen vet at dette er en sak som engasjerer i KrF.

Regjeringens foretrukne modell er å gi butikkene generell adgang til å holde åpent på søndager. Unntaket er helligdager samt 1. og 17. mai.

To modeller

– Det er dette forslaget regjeringen mener er det beste. Det blir opp til butikkene selv å avgjøre om de vil holde åpent, og det vil bli jevnere konkurranse over hele landet, sier Widvey.

Den andre modellen er mer i tråd med Venstres anbefalinger. Her skal det bli opp til kommunene å vedta mer søndagshandel.

– Regjeringen har åpenbart ikke veldig stor tro på at den skal klare å få igjennom sitt primære forslag. Men Venstres modell er ikke noe bedre. Begge forslagene vil føre til at samfunnsendringer, og at familiene får mindre tid sammen, sier Bekkevold.

Motstand

Både LO-forbundet Handel og Kontor samt arbeidsgiverorganisasjonen Virke har advart mot å åpne for mer søndagshandel.

– Vi hadde forventet at regjeringen hadde lært av poseavgiftssaken og økningen av grensen for avgiftsfri import. Begge sakene viser hvor galt det kan gå når politiske beslutninger ikke baseres på kunnskap og dialog med næringslivet, sier samfunnspolitisk direktør Harald J. Andersen i Virke.

Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor sier forslaget vil medføre at en halv million arbeidstakere må jobbe på søndager.

– Det er dobbelt så mange som i dag. Forslaget vil også ha store miljøkonsekvenser, sier Sundnes.

Ba om fortgang

Ungdomspartiene til Frp, Høyre og Venstre ba nylig om fortgang i saken, som lenge har ligget på kulturministerens bord.

– Forslaget som regjeringen har lagt fram, inneholder et forhandlingsrom som åpner for flertall sammen med Venstre, slik vi etterlyste, sier Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise til Aftenposten.

Senterpartiets Marit Arnstad mener forslaget vil føre til butikkdød i distriktene, mens Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud mener mer søndagshandel går ut over familielivet, så vel som miljøet.

– Søndagsåpne butikker vil drive forbruket til himmels, stikk i strid med hva jorda og livsgrunnlaget vårt behøver, tilføyer Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson. (NTB)