Innenriks

KrF ser alvorlig på at Anundsen holdt tilbake informasjon

Det er alvorlig at justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke har lagt fram all informasjon kontroll- og konstitusjonskomiteen har bedt om, sier KrFs komitémedlem Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Afghanske myndigheter protesterte i november i fjor på at Norge tvangsreturnerte så mange asylsøkere, særlig kvinner og barn, meldte Bergens Tidende torsdag.

– Dette er alvorlig tilbakeholdelse av viktig og relevant informasjon, sier Grøvan til NTB.

Han peker særlig på at det nå kommer fram at afghanske og norske myndigheter tolket returavtalen de hadde inngått, ulikt.

Mistillit?

Han sier partiet også ser alvorlig på at myndighetene «har gått etter lavthengende frukter» for å oppnå målene som er satt for returer i 2014.

Likevel vil han ikke spekulere på om avsløringene kan føre til et mistillitsforslag mot Anundsen. Han viser til at kontrollkomiteen skal holde høring i saken.

– Jeg synes justisministeren skal få anledning til å gjøre rede for seg og svare på spørsmålene. Så får vi komme tilbake til det spørsmålet når høringen er avholdt, sier han.

Grøvan viser dessuten til at KrF og Venstre ble enige med regjeringen om en ny asylforskrift i desember.

– Jeg tror han vil være lojal og følge den opp, sier KrF-politikeren.

Diskuterer brudd

Kristelig Folkepartis sentralstyre skal fredag diskutere et forslag om å bryte regjeringssamarbeidet på grunn av håndteringen av asylbarnsaken. Mange i partiet er opprørt over at norske myndigheter i fjor sendte ut flere asylbarn som har vært lenge i Norge, til tross for avtalen med KrF og Venstre om at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt enn før.

Nestleder Dagrun Eriksen har imidlertid gjort det klart at partiet ikke skal ta noen stor diskusjon om samarbeidet nå.

Partileder Knut Arild Hareide ville ikke uttale seg om saken torsdag. (NTB)

– Justisministeren har mye å svare for

– Justisminister Anders Anundsen (Frp) har nå svært mye å svare for. Jo mer Bergens Tidende avdekker, jo dårligere lys fremstår han i, sier Venstres Abid Q. Raja til NTB.

Avisen kunne torsdag fortelle at afghanske myndigheter i november i fjor protesterte mot at Norge sendte svært mange familier tilbake til Afghanistan med tvang.

Anundsen har tidligere forklart for Stortinget at det høye antallet, skyldtes at «det åpnet seg returmuligheter».

Raja sier han er veldig nysgjerrig på hva som ligger i denne uttalelsen. Både dette, asylavtalen med Kristelig Folkeparti og Venstre, samt Anundsens løfte om en klar endring i politikken når det gjelder asylbarna blir tema når statsråden møter til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen 6. februar.

– Det har nå blitt store hull i tilliten til justisministeren, som det er opp til Anundsen selv å fylle gjennom høringen, sier Raja. (NTB)

Afghanistan truer med å stenge for tvangsretur

Afghanistan advarer Norge om at fortsatt tvangsretur av barnefamilier vil få alvorlige konsekvenser for retursamarbeidet. Landet truer med å stenge grensen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i Stortinget før jul at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan da han forklarte hvorfor rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i fjor.

Hans uttalelser kom en måned etter at afghanske myndigheter i en skriftlig hemmeligstemplet protest til Norge advarte mot de mange tvangsreturene av asylbarn, skriver Bergens Tidende.

Frivillighet – eller avvisning

Afghansk UD peker på at Afghanistan er et farlig sted å være, at landet har store økonomiske problemer, og at det er mangel på husrom, arbeidsplasser og skoletilbud. Myndighetene viser til returavtalen med Norge og ber om at familiereturer heretter må baseres på frivillighet. « ... ellers vil de bli avvist ved innreise til Afghanistan», heter det i protestbrevet. I et slikt tilfelle kan ikke Norge lenger tvangsreturnere barnefamilier til Afghanistan.

Justisdepartementet ønsker overfor Bergens Tidende ikke å svare på spørsmål om den skriftlige protesten fra Afghanistan.

– Vi ber om forståelse for at vi trenger mer tid til å gå gjennom dette og må komme tilbake til saken torsdag, sier kommunikasjonssjef Gunnar M. Johansen.

Høring

Den 6. februar må justisminister Anundsen møte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om asylbarnsaken.

Han har fra Stortingets talerstol beklaget formaliteter knyttet til regjeringens oppfølging av asylavtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF. Avtalen slår fast at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt enn før.

Men de politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet, har Bergens Tidende avdekket.

Antall utsendelser av asylbarn som har vært i Norge lenge, har gått opp etter avtalen ble inngått.

Reagerer

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap) mener at komiteen burde vært informert om den afghanske protesten.

– Dette er opplysninger jeg mener komiteen burde hatt tilgang til. Det vil være naturlig at vi ber om å få dette oversendt før høringen finner sted den 6. februar. Det viser også at den argumentasjonen som har vært ført på dette punktet ikke holder mål, sier Kolberg til Bergens Tidende.

Også politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet må forklare seg for kontrollkomiteen den 6. februar. (NTB)

Mer fra Dagsavisen