KrF-profil ville til Høyre og Frp – nå peker han mot venstre

Før 2017-valget ba KrF-profil Anders Tyvand partiet om å gå i regjering med Høyre og Frp. Nå vil han gå den andre veien.

 

Få var nok klar over hvor tydelig KrF-leder Knut Arild Hareide kom til å peke ut en kurs mot venstre for partiet, da KrF-landsstyret var samlet for to uker siden.

I talen Hareide holdt, understreket partilederen at KrF forblir KrF, uansett hvilken vei partiet vender seg. Argumentene Hareide brukte i talen, lånte han fra partifelle Anders Tyvand, og poengterte samtidig at Tyvand «personlig foretrekker at vi går inn i Solberg-regjeringen».

Tyvand, som var stortingsrepresentant og partiets utdanningspolitiske talsperson forrige periode, bekrefter overfor Dagsavisen at han i utgangspunktet foretrekker et samarbeid på høyresiden.

Ikke bare det:

– Før 2017 tok jeg til orde for å gå inn i regjeringen med Høyre og Frp – en regjering som vi hadde samarbeidet med gjennom flere år, sier Tyvand.

Men det var da. Nå har det politiske landskapet endret seg og KrF må tegne kartet på nytt.

For Tyvands del betyr det at turen videre går til venstre.

LES OGSÅ: Slik har KrFs-velgerne reagert etter Hareides venstrevri: 1600 nye medlemmer og solid hopp på meningsmåling

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan ikke overse Frp

Overfor Dagsavisen forklarer han det slik:

– En vesentlig del som har endret seg siden jeg sa at vi burde gå inn i regjeringen, er at KrF-landsmøtet før valget i 2017 fattet et vedtak om at vi ikke kan sitte i regjering med Frp – et vedtak som bygger på vurderingen om at den politiske avstanden er for stor. Jeg forstår og har respekt for at mange mener det. Men jeg mente likevel at vi kunne gitt det en sjanse, og påvirket regjeringen i riktig retning ved å gå inn.

Så gjør Tyvand det klart:

– Men det er ikke lett for meg å overse landsmøtevedtaket vi har mot regjeringssamarbeid med Frp. Og da er mitt utgangspunkt, med en så tydelig anbefaling fra partilederen, at det er en farbar vei for partiet å samarbeide til venstre.

– Vil du si at du har snudd?

– Nei, men situasjonen rundt oss har endret seg. Da jeg tok til orde for regjering med de blå partiene, så hadde vi ikke et landsmøtevedtak mot Frp-samarbeid. Det ligger der nå som en forutsetning for det valget vi skal ta. Jeg tror mange i KrF fortsatt ser sentrum-høyre-samarbeid som det beste alternativet. Men det er for øyeblikket ikke realistisk.

LES OGSÅ: Høyres Henrik Asheim spår politisk kaos og advarer mot velgernes dom: – KrF lager en unødvendig krise

Kan ikke bli i skyggen

Det veier tungt for Tyvand at blokkdannelsen i norske politikk nå er så massiv at sentrum er langt øde.

– Vi må forholde oss til den realpolitiske situasjonen – at den tydelige blokkdannelsen gjør at vi står alene i sentrum. Jeg mener at vi ikke kan bli stående i skyggen av blokkene, men bli en del av et troverdig regjeringsalternativ.

Samtidig bedyrer Tyvand at han er avslappet med tanke på hvem KrF setter seg ned til forhandlingsbordet med.

– Det er KrFs politikk som gjør at jeg er KrF-er, ikke et intenst ønske om samarbeid med spesifikke partier. Jeg forstår skepsisen mot en forpliktende regjeringssamarbeid med Frp. Og jeg forstår skepsisen mot SV. Men vi må forholde oss til den politiske virkeligheten vi er i. Jeg mener helt oppriktig at uansett om vi samarbeider til høyre eller venstre, så betyr begge deler både utfordringer og muligheter for KrF.

LES OGSÅ: Skal KrF bli eller gå? Her er sakene som kan vippe partiet til høyre eller venstre. Det handler om mer enn statsbudsjettet