Innenriks

KrF på vippen

THRILLER: Lille KrFs fremste mål er en framgang fra forrige valgs bunnotering. Det var i går kveld usikkert, men partiet kan likevel ha havnet på vippen i borgerlige regjeringsforhandlinger.

Partileder Knut Arild Hareide ble tatt imot med full jubel fra forsamlingen på KrFs valgvake i Posthallen i Oslo sentrum i går kveld. De første resultatene viser klart borgerlig flertall, og at Høyre og Frp trenger støtte av både KrF og Venstre for å danne en flertallsregjering.

- Vi har sagt at KrF ønsker å bidra til et skifte, alt tyder på at vi lykkes med det i kveld, sa Hareide fra scenen til kraftig applaus fra begeistrede KrF-ere.

Da Dagsavisen gikk i trykken var det uklart om KrF greide å forbedre forrige valgs bunnotering på 5,5 prosent. Valgprognosen viste en svak bedring på 5,6 prosent da 38 prosent av stemmene var talt opp. VGs valgdagsmåling viste derimot klar framgang med en oppslutning på 6,2 prosent.

Også Venstre lå i går kveld an til å ha kommet klart over sperregrensen, ifølge de foreløpige resultatene. Dermed kan de to sentrumspartiene havne på vippen i borgerlige regjeringsforhandlinger.

Det er KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen godt fornøyd med.

- Vi har oppnådd våre to målsettinger: å styrke oss fra forrige valg og få mer politisk innflytelse. Nå må vi se det samlede resultatet, men alt tyder på at sentrum blir helt nødvendig for å få flertall for en ny borgerlig regjering. Det vil gi oss en helt annen posisjon enn vi har hatt tidligere, sier Syversen til Dagsavisen på KrFs valgvake.

Blåblått mot gulgrønt

Hvor stort lille KrF blir, spiller inn på regjeringsforhandlingene på borgerlig side. De neste dagene vil bli avgjørende, i dag skal sentralstyret i partiet samles og diskutere valgresultatet. KrF-leder Hareide svarte i går unnvikende på hvor aktuelt det er å gå i regjering med et sterkt Frp.

- Vi er nødt til å se på helheten, men alt tyder på at sentrum kan ha fått en nøkkelrolle. Det er en innflytelse vi vil bruke for å løfte vår politikk, vi ønsker mest mulig innflytelse og vil nå gå i konstruktive samtaler, sier Hareide.

I et intervju med Dagsavisen tre uker før valget gikk KrF-leder Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande ut og advarte mot en blåblå regjering bestående av Høyre og Frp. De har begge gitt uttrykk for at det skal mye til for at de to sentrumspartiene havner i regjering med Frp. Hareide og Grande presenterte i august en liste på 15 punkter der KrF og Venstre står samlet, mens Frp er uenige i 11 av de 15 punktene. De handler blant annet om å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring, beholde pappapermen og handlingsregelen.

På valgvaken i går var det Hareides løfter om at partiet vil gjenreise familiepolitikken som møtte størst applaus.

Familien først

Sentrumspartiene KrF og Venstre har i løpet av valgkampen også gått langt i å si at de vil holde sammen og velge likt når det gjelder regjeringsdeltakelse. Høyre, KrF og Venstre utgjorde en mindretallsregjering fra 2001 til 2005.

KrFs valgkamp har rettet seg mot kjernevelgerne og dreid seg om familiepolitikk og verdispørsmål. Da Hareide avga sin stemme på Disen skole i Oslo i går hadde han også med seg familien, kona Lisa Marie Hareide og datteren Sara Margrete på fem måneder.

Det har vært lite gjennomslag om KrFs kjernesaker i valgkampen, vedgår parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

- I rikspressen har det ikke det, men heldigvis skjer det ting også utenfor den. På stands og møter opplever jeg at mange er opptatt av verdisaker som genteknologi og sorteringssamfunnet, men dette er ikke de enkleste og mest tabloide, politiske spørsmålene, sier han.

iselin.moller@dagsavisen.no

Analyse: Johannes Bergh, valgforsker: KrF har hatt en viktig rolle i valgkampen på grunn av regjeringsspørsmålet. KrFs kjernesaker familie, bistand og verdispørsmål har det ikke vært fokus på - det er veldig forståelig at KrF har slitt. Fedrekvoten ble mer en uheldig sak for Høyre enn en god sak for KrF. De utnyttet ikke den saken fullt ut.

Mer fra Dagsavisen