Innenriks

KrF-opprør mot Erna

RESERVASJON: Tolv KrF-fylkes­ledere mener regjeringen utfordrer samarbeids­avtalen dersom legers reservasjon mot abort overlates til kommunene.

- Når regjeringspartiene ikke holder seg til avtalen, så undergraver den seg selv. Denne avtalen er grunnlaget for hele regjeringen. Nå sager de av et av bena de sitter på. Når man gjør det så ramler man til slutt ned, sånn er det bare, sier fylkesleder Per Pedersen for KrF i Nordland til Dagsavisen.

Reservasjonsstriden mellom regjeringen og KrF spisser seg til og kan nå true samarbeidsavtalen - maktgrunnlaget for mindretallsregjeringen.

Tolv fylkesledere i KrF som Dagsavisen har snakket med mener forslaget helseminister Bent Høie (H) har sendt ut på høring utfordrer samarbeidsavtalen.

Les også: Grasrota sier nei til regjeringen

Protester fra grasrota

Det er stor frustrasjon på grasrota i KrF etter at helseministeren sendte ut et forslag der han lar kommunene selv bestemme om de vil innføre reservasjonsrett for fastleger.

Dagsavisen har snakket med KrFs fylkesledere i Nordland, Østfold, Troms, Sogn og Fjordane, Hordaland, Oslo, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal, Troms, Hedmark. Alle mener regjeringen uthuler samarbeidsavtalen med KrF, og krever at de endrer kurs. Det blir også understreket hvor viktig saken er for partiet.

Flere gir også klar beskjed om at samarbeidet henger i en tynn tråd dersom regjeringen Solberg ikke rydder opp.

Pedersen i Nordland mener regjeringen har opptrådt «hjelpeløst».

Utfordrer samarbeidet

- En forpliktende samarbeidsavtale på høyeste politiske plan kan ikke uthules ved at 444 kommuner gjør egne vedtak. Regjeringen bør trekke tilbake hele høringen og komme med et forslag vi kan ta på alvor, sier han.

Han får støtte av leder i Østfold KrF, Olav Ingebjørn Moe.

- Dette punktet i avtalen er blant de klareste. Blir forslaget som er på høring stående, setter man hele avtalen i spill. Det er ganske dramatisk, sier Moe.

Også fylkesleder Helga Marie Bjerke i Troms er enig. Hun sier partiet ikke kan akseptere at «statlige myndigheter trer pålegg ned over hodene på enkeltpersoner og tvinger dem til å handle mot sin etiske overbevisning i spørsmål om liv eller død».

- Ja, dette setter avtalen på spill. Den er nemlig helt tydelig, og hvis helseministeren springer fra den så er det et valg han tar som vil få konsekvenser, sier hun.

Også KrFU protesterer på regjeringens framgang, og truer med å trekke støtten.

- Jeg håper selvsagt at Høyre og Frp følger opp det de har gått med på. Vi har en samarbeidsavtale, og holder man seg ikke til den må det selvsagt få konsekvenser, sier KrFU-leder Emil André Erstad.

«Forstår ikke alvoret»

Alle fylkeslederne Dagsavisen har snakket med er tydelige på at avtalen ikke er oppfylt så lenge reservasjonsrett gjøres til et lokalt spørsmål, og ikke vedtas nasjonalt. En lovendring må gjelde hele landet, mens lokale unntak er greit dersom begrenset helsekapasitet lokalt gjør at kvinners rettigheter ikke blir ivaretatt, pekes det på.

Fylkesleder i Hordaland, Pål Kårbø, mener saken er håndtert dårlig og at den nå er blåst helt ut av proporsjoner.

- Jeg hadde forventet at de skjønte hvor viktig dette var for KrF. Det handler om tillit og respekt for inngåtte avtaler, sier han.

Arild Iversen er fylkesleder i Møre og Romsdal. Han forventer at regjeringen nå endrer kurs.

- Alle partilederne har undertegnet på denne avtalen, og da må man holde seg til den. Dette er et spørsmål om grunnleggende menneskerettigheter, sier han.

Fylkesleder Einar Lunde i Oslo, Hallgeir Solberg i Sør-Trøndelag og Jon Normann Tviberg i Nord-Trøndelag vil ikke spekulere i konsekvensene. De er imidlertid klare på at man ikke har fått til en reell ordning med reservasjonsmulighet, dersom alle kommunene sier nei i høringsrunden.

- Da må partiene snakke sammen om hvilke konsekvenser det vil få, sier Lunde.

samfunn@dagsavisen.no

- Får ikke vår støtte

Fra Stortingets talerstol i går sa statsminister Erna Solberg (H) at Høyre, Frp og KrF var enige. Men det avkrefter fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen.

- Vi er blitt enige med Kristelig Folkeparti og Frp om et opplegg som er annerledes, som gir garantier til kvinnene og som gir en muligheter når de garantiene er oppfylt at en lege som har sterke samvittighetskvaler skal få mulighet til å reservere seg, sa Solberg i Stortinget.

Eriksen avviser at det er noen enighet. Nå utfordres samarbeidsavtalen - og det ligger an til nye forhandlinger om den omstridte reservasjonsretten for legene.

- Vi ga signal da høringen kom til oss i oktober om at punktet om at kommunene kan bestemme om de vil gi reservasjonsmulighet er problematisk. Det får ikke vår støtte, sier Eriksen.

Helseminister Bent Høie (H) åpner for at det blir nye forhandlinger med KrF etter høringsrunden er avsluttet 30. april.

Mer fra Dagsavisen