Innenriks

Krever svar fra Erna

SIKKERHET: Statsminister Erna Solberg (H) må svare ordentlig på om hennes kontor får et nytt ansvar for beredskap, mener Hadia Tajik (Ap).

Ap-politiker Hadia Tajik gir seg ikke i sin kritikk av Erna Solberg (H). Lederen av justiskomiteen mener Solberg skaper en uheldig uklarhet om hvem som har ansvar for hva i sikkerhets- og beredskapsarbeidet i regjeringen.

Les også: Redd rollerot skader beredskap

Utfordrer Solberg

Etter at Gjørv-kommisjonen kom med sin kritikk om ansvarspulverisering, argumenterte Solberg for en egen sikkerhets- og beredskapskoordinator ved Statsministerens kontor (SMK).

Dette er nå forankret i Sundvolden-erklæringen omtalt som et beredskaps- og sikkerhetselement.

Tajik utfordrer Solberg på faren for rolleforvirring ettersom justisdepartementet har det konstitusjonelle ansvaret for beredskap. Solberg svarer at Laila Bokhari (H), statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK), har i oppgave å følge med på sikkerhets- og beredskapsarbeidet innenfor alle departementene.

- Dette endrer imidlertid ikke ansvaret det enkelte departement har på eget område, herunder Justis- og beredskapsdepartementets særskilte pådriver- og samordningsrolle, svarer hun.

Les også: En kvinne for kriser

- Mye bæ

- Svaret til Solberg viser at her har det vært mye bæ og lite ull, sier Tajik.

Hun mener Solberg bare beskriver det som har vært praksis ved SMK tidligere. Statssekretærene får fordelt ulike fagområder, og noen får ansvar for sikkerhet- og beredskap.

- Det er ingenting igjen av den særskilte rollen til sikkerhetselementet de tidligere har sagt at det er behov for å ha ved Statsministerens kontor. Tatt i betraktning hvor høy profil de har hatt på dette tiltaket, overrasker det meg, sier Tajik.

Hun har sendt et nytt spørsmål for å få klarhet i om det blir et nytt sikkerhetselement og hva det i så fall vil innebære.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen