Innenriks

Krever plan mot forgubbing

UTDANNING: Få sliter mer med rekruttering enn utdanningssektoren. Nå krever Forskerforbundet at kunnskapsministeren kommer med en plan.

Universitets- og høyskolesektoren står overfor en forgubbing, slår Forskerforbundet fast. En av tre vitenskapelig ansatte er pensjonert innen ti år og må erstattes, viser tall fra NIFU. Det er på tide at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen våkner, påkaller forbundet.

- Flere tar doktorgrader, flere studiepoeng blir tatt, mens antallet årsverk står på stedet hvil, sier forbundsleder Petter Aaslestad, og tegner opp et økende gap med hendene.

- Etterlyser plan

Tall fra Nav viser at undervisning er den sektoren med størst andel virksomheter som har rekrutteringsproblemer. Det er alvorlig når sektoren blir bedt om å produsere mer, poengterer forbundet.

Forskerforbundet mener det haster med å få flere til å undervise innen høyere utdanning. Bare slik sikrer en høyere kvalitet i utdanningen.

- Kvalitet handler om tett oppfølging av studenten. 10 år etter kunnskapsreformen har vi fortsatt ikke fått den tette oppfølgingen. Det gjør vi heller ikke uten kvalifiserte folk, sier Aaslestad, og fortsetter:

- Det vi etterlyser nå er en helhetlig rekrutteringsplan.

Drømmelæreren

En slik plan er også viktig om Isaksen skal få flere av Høyres «drømmelærere», mener forbundet.

- Læreren er gjennomgående viktig for den nye regjeringen. Det som forsvinner litt er hvordan lærerne skal bli gode. Det skjer gjennom utdanning på universitetene og høyskolene. Derfor er jeg veldig spent på NHOs årskonferanse, og om denne problemstillingen vil bli løftet der, sier han.

- Trenger innrømmelse

Forskerforbundet peker på flere ting de mener må på plass for å få flere til å ville bli professorer og høyskolelektorer.

- Bedre lønn og arbeidsbetingelser er viktig. Men først må staten faktisk innrømme at vi har et rekrutteringsbehov.

- Dere har selv kjempet fram goder som permisjoner. Kan det bidra til at eldre lektorer blokkerer for friskt blod, mens de skriver fagbøker for eksempel?

- Jeg tror ikke det er en direkte sammenheng der, nei.

- Kan midlertidighet i akademia ha bidratt til rekrutteringsproblemet?

- Det tenker jeg er en separat problemstilling. Men ulovlig bruk av midlertidighet er også alvorlig. Det kan også tenkes at en forsvinner ut av akademia om en går lenge uten å få fast jobb.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen