Innenriks

Krever makspris

I 94 prosent av barnehagene i Norge må foreldrene betale makspris.

Makspris er dermed fortsatt normalpris i barnehagene, selv om antallet barnehager som ligger under maksprisen, ble doblet i fjor.

Nå er det 315 barnehager som ligger under maksprisen, mens hele 5.704 barnehager krever makspris, går det fram av foreløpige tall for 2014 fra Utdanningsdirektoratet.

Tilsvarende tall for 2013 var 154 og 5.944.

Det er også 66 barnehager som krever mer enn maksprisen, mot 76 i 2013. Barnehageloven åpner for foreldrebetaling høyere enn maksprisen, hvis «barnehagen ellers vil bli nedlagt av økonomiske årsaker» eller hvis «kvaliteten på tilbudet ellers vil rammes».

Hever maksprisen

Maksprisen er per dags dato 2.480 kroner per måned, men fra 1. mai øker den med 100 kroner. Dette ble klart før jul da regjeringspartiene ble enige med Venstre og KrF om en slik prisøkning. Dette har kommunene, deriblant Oslo, fulgt opp med å varsle nye og høyere satser for oppholdsbetaling i barnehagene. I hovedstaden må foreldre nå belage seg på å betale ikke bare 2.580, men hele 2.692 kroner per måned for sitt første barn, fordi 112 kroner i matpenger kommer i tillegg.

Billigere ved lav inntekt

Men økningen av maksprisen gjelder langt fra alle. For familier med en årlig inntekt under 473.000 kroner, kan det nå tvert imot bli langt billigere å ha barn i barnehagen. Regjeringen ønsker nemlig «en bedre sosial profil på foreldrebetalingen, og innfører derfor en nasjonal moderasjonsordning», opplyser Kunnskapsdepartementet.

For en familie med en årlig inntekt på 200.000 kroner, kan besparelsen bli på nærmere 1.500 kroner per måned, ifølge et regnestykke departementet har sendt Dagsavisen. Ved en årsinntekt på 300.000 kroner, kan besparelsen bli på nær 1.000 kroner i måneden.

Ikke alle har råd

– Det at det blir en reduksjon i foreldrebetalingen for dem som tjener minst, er en god vei å gå. Veldig mange foreldre bruker forholdsvis mye av inntektene sine på foreldrebetaling, sier Åse-Berit Hoffart, seniorrådgiver i Foreldreutvalget for barnehager (FUB).

Langt fra alle klarer å håndtere den utgiften foreldrebetalingen innebærer. I februar skrev Dagsavisen at 225 barn, mange av dem fra østlige bydeler, er blitt kastet ut av de kommunale barnehagene i Oslo de tre siste årene på grunn av manglende foreldrebetaling.

Les saken her: Kaster ut barn

Mer fra Dagsavisen