Innenriks

Krever handlekraft fra Listhaug

Nå venter kommuner på bosettingsklare flyktninger, og ikke omvendt. Ansett flere saksbehandlere i prosjektstillinger, sier KrF.

– Her trenger vi å se handlekraft. En løsning kan være å ansette enda flere i prosjektstillinger. Vi trenger også å forenkle prosedyrene noe for dem som vi vet trolig får opphold, og de som har åpenbart grunnløse søknader, sier KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad. Han stiller innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til veggs om hva hun gjør for å få fortgang i saksbehandlingen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Balanse

For nå har kommunene kapasitet til å bosette flere enn det UDI har rukket å vedta opphold til. Det opplyser IMDi og kommunenes interesseorganisasjon KS.

– Nå er det mangel på folk å bosette i mange kommuner, sier Nina Gran i KS til Dagsavisen.

Øygarden, Ulvik, Bømlo, Hå, Grimstad, Molde, Bergen, Rauma og Volda er eksempler på kommuner som KS vet venter på flyktninger. Å ta imot alle i høst går ikke, sier KS.

– Det blir umulig for kommunen å ta imot de fleste i annet halvår. De skal tross alt ha klart mer enn bolig. De skal også ha oppfølging gjennom et introduksjonsprogram, sier Gran.

Hun får støtte fra Ropstad.

– Det er viktig å ha en god balanse i saksbehandlingen: Nå har man fokusert mye på dem som skal ut, slik at det er altfor få vedtak som danner grunnlag for bosetning.

Opplæring

Det var NRK som først omtalte saken. Til kanalen sier Hanne Iversen (Frp), statssekretær i Justisdepartementet, at regjeringen har prioritert å sende ut flyktningene som ikke får bli i Norge, men mener det ikke er hovedgrunnen til at saksbehandlingskapasitet har vært lavere.

– Vi har ansatt mange nye saksbehandlere som har vært under opplæring. Da må vi akseptere at behandlingstiden blir noe lenger. Tallene vil bli atskillig høyere framover, sier hun til NRK.

Mer fra Dagsavisen