Innenriks

Krever ekstra fri for seniorer

TARIFFOPPGJØRT: Fellesforbundet krever ekstra fridager for arbeidstakere over 62 år. Pensjonsordningene i privat sektor blir også en del av forhandlingene under vårens tariffoppgjør.

LOs største forbund i privat sektor samlet seg tirsdag om kravene i lønnsoppgjøret. Sikring av kjøpekraft, heving av minstelønn og ekstra tillegg til lavlønte er hovedkravene.

I tillegg vil Fellesforbundet ha egne fridager for senioransatte for å motivere flere til å stå lenger i jobb. Modellen skal hentes fra statlig sektor, der det gis 14 dager ekstra fri med lønn per år for arbeidstakere som har fylt 62 år. Åtte dager gjelder alle, mens hver enkelt etat kan avtale inntil seks fridager i tillegg.

Forbundsvist

Som ventet vedtok forbundsstyret i Fellesforbundet å gå inn for forbundsvise forhandlinger. Dette innebærer at konkurranseutsatt næringsliv får sette rammene for øvrige lønnsoppgjør, i tråd med den såkalte frontfagsmodellen.

Spørsmålet skal formelt avgjøres av LOs representantskap 18. februar, men det er sterke tradisjoner for å følge Fellesforbundets innstilling. Det vil i så fall skje på tross av holdningen til andre, mindre forbund i LO-familien. EL & IT-forbundet er blant dem som har ønsket et samordnet oppgjør, av hensyn til kravet om tariffesting av tjenestepensjonsordninger i privat sektor.

– Jeg har større tro på å få til en god løsning på pensjon gjennom et samordnet oppgjør, som forhandlingslederen Jan Olav Andersen tidligere har uttrykt det overfor Frifagbevegelse.no.

Pensjon

– Kravene knyttet til tjenestepensjon og allmenngjøringsreglene vil få konsekvenser for øvrige forbund, men det kan være formålstjenlig å søke å løse disse innenfor rammen av frontfaget, heter det i vedtaket fra Fellesforbundet.

LOs målsetting med å trekke pensjonsspørsmålet inn i tariffoppgjøret, er å sikre en samlet pensjon ved 67 års alder på minst to tredeler av tidligere lønn.

– For å oppnå dette må på sikt opptjeningen i tjenestepensjonsordningen styrkes. Dette kan skje både ved at bedriftene innbetaler en høyere prosentandel av lønn og ved bedre forvaltning av midlene, mener Fellesforbundet.

Forbundet ønsker tjenestepensjonsordninger som gjør det lettere for den enkelte arbeidstaker å overføre opptjente rettigheter fra en arbeidsgiver til en annen.

I dagens ordninger er det forholdsvis høye utgifter til administrasjon og forvaltning. Vi ønsker at mer av det arbeidsgiver innbetaler skal gå til pensjon ved at det etableres en mer kostnadseffektiv og samordnet ordning, heter det i uttalelsen fra Fellesforbundet.

NHO har gått sterkt imot tariffesting av pensjonsordninger i privat sektor. (NTB)

Mer fra Dagsavisen