Innenriks

Krever å få se 22. juli-referater

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder tviler på om det er juridisk holdbart å holde 22. juli-forklaringer hemmelige.

Anundsen varsler en svært omfattende høring når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal behandle 22. juli-redegjørelsene.

Dessuten vil Frp utfordre begrunnelsen for å ikke offentliggjøre referatene fra forklaringene som sentrale embetsmenn ga til 22. juli-kommisjonen.

– Den formelle begrunnelsen departementet gir, er at dette er kommisjonens interne dokumenter. Er det tilstrekkelig? Det er et åpent spørsmål. Det er også et spørsmål om hvilke løfter og premisser kommisjonen har lagt for dagen i forkant av forklaringene, sier Anundsen til NTB.

Mange til høring

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal fredag denne uken møtes på nytt for å planlegge den videre behandlingen av 22. juli-redegjørelsene som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap) holdt i Stortinget 28. august.

– Dette er en sak hvor det åpenbart må bli omfattende høringer. Vi må kalle inn mange. Det kan også bli nødvendig å holde deler av høringene for lukkede dører, sier Anundsen til NTB.

Han understreker at Frp primært ønsker offentliggjøring av alle forklaringene som er gitt til 22. juli-kommisjonen.

Helheten

Det ønsket deles av flere, blant annet to av de topp-embetsmennene som har forklart seg for kommisjonen, men hvor referatet ikke er offentlig.

Tidligere departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet sier at det er nødvendig av hensyn til helheten:

– Det er skapt et bilde og et inntrykk av at politikerne til en viss grad skylder på embetsverket. Av hensyn til helheten bør derfor embetsverkets forklaringer også offentliggjøres, sier Ruud til NTB.

Ansvar og skyld

For hans del ville den rundt 30 sider lange forklaringen først og fremst måtte holdes opp mot referatet fra forklaringen tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) ga til kommisjonen.

– Det er vel ikke så unaturlig om politikere og embetsverk har ulikt ståsted. Det kan være nyanser. Men for mitt vedkommende kommer jeg ikke på de store forskjellene mellom min forklaring og det referatet som er offentliggjort etter Storbergets forklaring. Men det kan jo i større grad gjelde andre, sier Ruud til NTB.

Han sier at politikere er blitt flinke til å ta ansvar, men at det er en tendens til at de skyver skylda fra seg og over på embetsverket.

– Siden dette er blitt et tema, ville det vært prinsipielt riktig også å offentliggjøre referatene som er laget etter forklaringene fra de øverste i embetsverket, sier Ruud.

Lovte åpenhet

Kulturdepartementet friga sent torsdag kveld referatene fra fem nåværende og tidligere statsråder og en statssekretær.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener det handler om vilje når departementet tviholder på forklaringene fra de fremste byråkratene, som tidligere politidirektører, PST-sjef og de fremste administrative lederne i departementene.

– Jens Stoltenberg snakket om mer demokrati og mer åpenhet i tiden etter 22. juli. Dersom statsministeren mener alvor, er det helt avgjørende at man i alle fall i denne saken – som handler om 22. juli – åpner de dokumentene som det går an å åpne. Her er det en mulighet til å holde løftet, sier Kokkvold.

Mer fra Dagsavisen