Innenriks

Krever 8,5 millioner til hver dykker

OPP FRA DYPET: Årelang kamp ble kronet med seier. Nå forventer nordsjødykkerne at Frp står ved valgløftene og leverer en skikkelig oppreisning.

- Dette er veldig stort for oss, sier Henning Haug, leder av Offshore Dykker Unionen.

Han uttrykker lettelse overfor Dagsavisen etter seieren mot den norske staten i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i går. Dommen kan skape presedens for 220 nordsjødykkere som vil kreve erstatning etter skadene de ble påført etter pionerdykking i Nordsjøen.

Regjeringen vil ikke anke dommen, men avstanden mellom dykkernes erstatningskrav og arbeidsministeren betalingsvillighet stort som et hav. Mer om det om litt.

Først går vi ned under overflaten i norsk oljehistorie for å forstå hva striden handler om: dykkeres liv og helse ble ofret for å sikre norsk rikdom.

Det svarte gullet

Historien om pionerene i Nordsjøen er også historien om framveksten av oljeeventyret, selve grunnlaget for den norske velferdsstaten. Dykkerne sprengte grenser da oljefeltene skulle bygges ut på 70- og 80-tallet. Oljehistorikere har beskrevet pionértida som «vill vest»: Få visste fullt og helt om de store helseskadene dykkerne ble påført gjennom de ekstreme påkjenningene i dypet, der de arbeidet med å legge til rett for å pumpe olje og gass opp fra den norske kontinentalsokkelen. 17 dykkere har omkommet på de norske feltene i Nordsjøen.

Flere uker i strekk med ensomme, lange arbeidsøkter i et trangt dekompresjonskammer på dyp ned mot 300 meter. Slik var arbeidshverdagen for de første dykkerne. Skulle oljen opp, måtte dykkerne ned. Utstyret og teknikkene var eksperimentelle, og ingen visste nøyaktig hva konsekvensene ville være. I dag forteller Haug om alvorlige senskader: Nevrologiske lidelser, leddsmerter, lungeskader, kols og flere selvmord.

- Det er klart de opplevde det som risikofylt. Det gikk nok bra med mange, men samtidig var det en stor andel dødsfall de første årene. Svært mange ble også rammet av senskader, sa forfatter og oljehistoriker Helge Ryggvik til NRK da boka hans «Nordsjødykkerne» ble gitt ut i sommer.

Milliardkrav

Etter årelang strid og flere runder i norsk rettsvesenet tok dykkerne erstatningssaken til Strasbourg. I går ble kampen kronet med seier.

I dommen tilkjennes de sju dykkerne en oppreisning på 67.000 kroner fordi norske myndigheter ikke informerte om farene ved dykkene. Men dommen skaper presedens for 220 dykkere. Haug sier at de vil kreve 8,5 millioner kroner i erstatning for hver dykker - summen er gjennomsnittet av de økonomiske tapene hver av de sju dykkerne som vant i går har hatt.

Dykkerne ber nå arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) raskest mulig møte ved forhandlingsbordet. De tror tida er inne for et erstatningsforlik med staten.

Dersom 220 dykkere krever 8,5 millioner kroner hver i erstatning blir kravet på til sammen 1,9 milliarder kroner.

Men Robert Eriksson vil ikke love høyere erstatningskrav enn 67.000 kroner til 220 dykkere. Han påpeker at 260 dykkere til sammen alt har fått utbetalt 600 millioner kroner i erstatning, og ber om tid til å nå behandle saken i regjeringen.

- Fremskrittspartiet sa i valgkampen at om de kom i regjering, skulle dykkersaken løses. Dersom Robert Eriksson snur nå vil det være en politisk kollbøtte som savner sidestykke, mener Haug på vegne av dykkerne.

Historisk seier

De fikk i går medhold på et punkt som kan få prinsipiell betydning ikke bare for norsk, men også europeisk arbeidsliv: Artikkel åtte i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, som betyr at staten har plikt til å sikre borgernes helse og liv når det oppstår fare.

- Og pionérdykkerne i Nordsjøen var fra 1965, ifølge dommen, i et risikoområde der liv og helse var utsatt, sier advokat Erik Johnsrud, som har jobbet med saken for dykkerne gjennom alle norske rettsinstanser.

- Johnsrud skinte som en sol da han kom ut til oss og fortalte at vi hadde vunnet en full seier, forteller pionerdykker i Nordsjøen gjennom 16 år, Per A. Jakobsen (57) til NTB.

Midt i feiringen tenker Haug på dykkerne som ikke fikk oppleve seieren.

- Det er veldig trist at vi måtte ut av det norske maktapparatet for å vinne fram. Nå går tankene først og fremst til de dykkerne som har strøket med under denne lange prosessen. De to siste mistet vi for bare noen uker siden. De rakk aldri å få oppleve denne dagen. Det er veldig leit, sier leder av Offshore Dykker Unionen.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Nordsjødykkerne

Sju nordsjødykkere klaget staten inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) med krav om erstatning for helseskader påført dem i pionertiden i Nordsjøen 1965-1990. De mener den norske stat brøt menneskerettighetene ved at kontroll og oppfølging var altfor dårlig.

Dykkerne har tidligere tapt mot staten i Høyesterett i Norge. I tingretten vant de, men lagmannsretten og Høyesterett konkluderte med at Staten ikke hadde ansvar for helseskadene.

Et offentlig utvalg konkluderte i 2002 med at staten har et ansvar. Dette førte til at Stortinget bevilget en erstatning på inntil 40 G i 2004. Dykkerne mener dette var for lavt.

Etter tapet i Høyesterett anket dykkerne saken inn for EMD, som i går ga dem medhold.

Samme dag bekreftet arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) at staten ikke vil anke dommen til domstolens storkammer.

Dykkerne venter nå at staten vil forhandle med dykkernes organisasjoner om erstatning for tapt arbeidsfortjeneste til pionerdykkerne som pådro seg skader under dykkeroppdrag i Nordsjøen. Alternativet kan bli en lang rekke individuelle rettssaker, ifølge Offshore Dykker Unionen.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen