Innenriks

Krekar siterer Bin Laden og hyller terrorangrep

Mulla Krekars nettside viser bilder av ihjelskutte mennesker og linker til nettsteder som hyller terror.

Krekar driver flere nettsider, blant annet dorbeen.com. Nettsiden er registrert i navnet til mulla Krekars kone, og registreringsskjemaet oppgir Krekars adresse og telefonnummer i Oslo. Siden inneholder blant annet propaganda mot Vesten og krigen i Irak. Osama bin Ladens siste tale er lagt ut på dorbeen.com, oversatt til kurdisk.

Talen er til minne om terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001. Siden hyller også Mujahedin – hellige krigere – og viser en bildeserie av sistnevnte mens de angriper irakiske grensevakter. På de siste bildene står angriperne overfor blodige lik som ligger strødd i og utenfor bilen de satt i.

Dorbeen.com linker også videre til minst et nettsted som skal vise videoklipp av terroraksjoner i Irak. Teksten som følger en av snuttene lyder: «Praktiserer Guds ord på innleide vantro i provinsen Dialah». Linken lot seg ikke åpne i går, men ifølge kilder i det kurdiske miljøet skal den vise halshogging av gisler i den irakiske provinsen Dialah. Et videoklipp som lot seg åpne viste en gruppe irakiske menn som skyter et helikopter i senk mens de roper Allahu Akbar – Gud er størst.

– Jihad

Krekar er utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet, og i går vurderte Høyesterett om dette vedtaket er gyldig. Under en pause i Høyesterett innrømmet Krekar at han skriver på den omdiskuterte siden.

– Nordmenn skrev i 1945 om nazistene og Hitler, og jeg skriver om president George Bush og okkupasjonen av Irak. Selvfølgelig gjør jeg det, det er jihad mot dem, sa Krekar til NRK.

– Vedtaket om å utvise mulla Krekar har fått så store konsekvenser for mullaen at Høyesterett må etterprøve grunnlaget for vedtaket, erklærte Krekars prosessfullmektig Harald Stabell under behandlingen i Høyesterett i går.

Krekar og hans prosessfullmektig vil at Høyesterett skal vurdere om vedtaket var nødvendig av hensyn til rikets sikkerhet. De krever at Høyesterett baserer etterprøvingen på åpne kilder som kan imøtegås og etterprøves.

Det er tidligere kommunalminister Erna Solberg (H) som har instruert Utlendingsdirektoratet (UDI) og ankeinstansen UNE om å fatte og stadfeste utvisningsvedtaket, skriver NTB.

Krekar har forsøkt å få vedtaket overprøvd av retten, men tapte både i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett.

Både tingretten og lagmannsretten aksepterte at departementet har instruksjonsrett i denne type saker. Dermed anerkjente tingretten samtidig at politiske avgjørelser vil måtte stå sentralt i avveiningene, og at avgjørelsen i denne saken i siste instans må tas av demokratiske organer, det vil si regjeringen.

Dette innebærer at verken tingretten eller lagmannsretten har foretatt en reell prøving av utvisningsvedtaket mot Krekar. De to rettsinstansene har avstått fordi bevismaterialet mot Krekar er hemmeligstemplet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Blir i Norge

I Høyesterett i går prøvde Harald Stabell å sannsynliggjøre at departementets instruksjonsrett innebærer at behovet for domstoletterprøving øker. Han ba Høyesterett også vurdere om behandlingen av mullaen, og dermed indirekte hans familie, kan være i strid med forpliktelser Norge har påtatt seg i internasjonale konvensjoner, nærmere bestemt FNs barnekonvensjon og den Europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK).

Uansett utfall i Høyesterett tror Stabell at mulla Krekar fortsatt kommer til å bli boende mange år i Norge. Ikke før norske myndigheter kan erklære hans hjemområde i Irak som sikkert, kan utvisningsvedtaket gjennomføres.

Mulla Krekar forlater Høyesterett etter første dag av ankeforhandlingene i utvisningssaken mot ham.

Mer fra Dagsavisen