Mulla Krekar blir pågrepet av tjenestemenn fra PST og Oslo politidistrikt tirsdag. Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel for drapstrusler.

Krekar pågrepet av PST

Flere polititjenestemenn fra Oslo politidistrikt og PST gikk i dag inn i Mulla Krekars leilighet og pågrep ham.

Krekar ble hentet av polititjenestemenn og kjørt av gårde i en politibil klokka 14.07.

Det var en sint Krekar som ble hentet ut av sitt hjem på Tøyen i Oslo sentrum. Da han ble ført ut til politibilen, skal han blant annet ha ropt «Lenge leve islam», ifølge TV 2.

I helgen skal Krekar ha oppfordret til handling mot norske interesser i utlandet, inkludert norske politifolk, på nettstedet paltalk.no. Etter det NTB forstår er det særlig dette politiet vil snakke med ham om.

Nye trusler

– Dommen i går er en viktig grunn til at han ble pågrepet, blant annet ved at den beskriver en etablert trusselsituasjon. Det er en fortløpende vurdering om det blir foretatt nye straffbare handlinger som gjør at det er påkrevet å pågripe ham. Pågripelsen skyldes en kombinasjon av dommen og aktiviteten til Krekar som har pågått helt fram til domsavsigelsen, sier aktor i saken, statsadvokat Marit Bakkevig, til NTB.

Krekars forsvarer, advokat Arvid Sjødin, sier til NTB at han ikke er informert om pågripelsen.

Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel for drapstrusler. Etter at dommen hadde falt, ble han kjørt hjem av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Tidsfrist

Bakkevig sier hun har hatt en dialog med politiet i løpet av dagen og at hun var kjent med at det var planlagt.

– I den grad det er foretatt nye straffbare forhold, må de starte i tingretten på vanlig måte. Hvis han blir varetektsfengslet får vi en tidsfrist for å få saken opp for lagmannsretten. Da må vi få den raskere opp enn det som er tilfelle nå, sier hun.

I løpet av uken regner hun med å få dommen og rettsboken oversendt fra Oslo tingrett. Deretter må hun skrive en tilråding til Riksadvokaten om hvordan påtalemyndigheten ser på dommen.

Riksadvokaten skal så ta stilling til om dommen skal godtas eller ankes videre. Deretter sendes den til lagmannsretten.

– Jeg regner med at Krekar har anket på spørsmålet om skyld. Det betyr at det må en helt ny behandling til, sier Bakkevig.

- På sin plass

Justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp) mener det er helt på sin plass at mulla Krekar pågripes.

– Mulla Krekar er en mann som helt tydelig ikke har respekt for vårt demokrati, og nå som han også har fått en dom synes jeg det er helt på sin plass at han pågripes, sier Sandberg til TV 2.

Han understreker at han har tillit til at politiet nå har gjort en grundig jobb i forkant av pågripelsen.

– Vi vet ennå ikke så mye om pågripelsen, men når det nå også viser seg at Krekar bruker internett og ytrer seg der, vil jeg tro politiet har gode grunner til å pågripe, sier Sandberg.

- Tikkende bombe

Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel for drapstrusler. Etter at dommen hadde falt, ble han kjørt hjem av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Tjenesten har siden vurdert fortløpende om han skulle pågripes.

– Jeg er veldig glad for at denne tikkende bomben med null respekt for våre verdier er blitt pågrepet, sier stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H).

Politikeren sier til TV 2 at han tror de fleste er fornøyd med at mullaen nå er pågrepet.

– Jeg tror de fleste er fornøyd med at han nå havner der han hører hjemme, bak lås og slå. Jeg håper han etter hvert også vil bli sendt ut av landet, sier Oktay Dahl. (NTB)