Innenriks

Krekar-klage til retten først neste uke

Mulla Krekars klage på tvangsflyttingen blir først behandlet i retten neste uke. Krekar blir ikke flyttet til Kyrksæterøra før dette, opplyser Oslo politidistrikt.

– Dette er et omfattende dokument, som Oslo politidistrikt må bruke helgen til å gå gjennom. Saken kan derfor tidligst domstolbehandles i begynnelsen av neste uke, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Krekars kone og fire barn har bodd på hemmelig adresse mens han har sonet dommen på fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Løslates søndag

Politiet skriver at de finner det lite hensiktsmessig av praktiske årsaker å kreve at Krekar skal oppholde seg på Kyrksæterøra før saken er behandlet. Det betyr at han vil bli løslatt fra fengselet en gang i løpet av helga, mest sannsynlig klokka 10 søndag, ifølge flere medier.

– Dette var en beslutning som Oslo politidistrikt fattet på selvstendig grunnlag av praktiske hensyn – i hovedsak at Krekar skal ha anledning til selv å møte i Oslo tingrett når saken behandles, og av hensyn til at klient og advokat skal kunne kommunisere enkelt i forkant av rettsmøtet, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

20 siders klage

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, var forberedt på at det kunne ta lengre tid enn politiet først anslo å gjennomgå og svare på hans 20 sider lange, tettskrevne klagedokument.

– Det er fornuftig og riktig å håndtere dette på denne måten. Og jeg har forståelse for at politiet trenger mer tid til å gå inn i saken når de nå må forholde seg til jussen i den og ikke bare en instruks fra justisministeren, sier Meling til NTB.

Han mener tvangsflytting til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag, med tilhørende meldeplikt og forbud mot å krysse kommunegrensen, er et uforholdsmessig kraftig inngrep i Krekars liv. Han avviser også både gyldigheten av vedtaket og saksbehandlingen som ligger til grunn for det, og vil be retten oppheve det.

Blir i Oslo

Krekar kommer dermed mest sannsynlig til å bli i Oslo til rettsmøtet i Oslo tingrett er avholdt. Ifølge Meling er omstendighetene rundt løslatelsen, bosted og tidspunkt for når mullaen slipper ut av fengselet ikke avklart.

Han vil inntil videre ikke uttale seg om noen forhold rundt løslatelsen.

– Jeg må få diskutere dette med politiet av sikkerhetsmessige grunner først, sier Meling.

Mulla Krekar kommer etter planen selv til å møte under rettsmøtet i Oslo tingrett til uka. (NTB)

Mer fra Dagsavisen