Innenriks

Krass kritikk av PST

Ledelsen og arbeidsmetodene i PST får krass kritikk i en utvalgsrapport.

Utvalget, som er ledet av London-ambassadør Kim Traavik, har jobbet med oppdraget siden april i år. Rapporten om Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble overrakt justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) mandag.

Traavik sier at det er stort forbedringspotensial i PST, og han listet opp tre hovedområder der virksomheten ikke er tilfredsstillende.

– PST har i de senere år ikke klart godt nok å heve blikket slik at endringstrekk ute i verden fanges opp. PST har gravd seg ned i løpende saker og forsømt det bredere bildet, sier Traavik.

Han legger til at PST framstår som en «statisk og litt baktung» organisasjon som er kommet på etterskudd med utviklingen.

Forsømt

Utvalget mener også at organisasjonsutvikling er et forsømt område innenfor PST, og at organisasjonen i dag ikke er fullt ut hensiktsmessig.

– Dette gjelder ledelsesutvikling, teknologiutvikling og kompetansebygging. Det trengs et krafttak for å komme inn på et ryddigere og bedre spor, sier Traavik.

Utvalget fremmer mer enn 50 konkrete forslag til forbedringer, noen enkle og lite kostnadskrevende, andre mer omfattende. De overordnede målsettingene er å styrke innhenting og bearbeidelse av informasjon, samt øke kapasiteten til analyse og etterforskning.

Antallet PST-kontorer utenfor Oslo foreslås redusert til åtte-ti. For å få bedre ressursutnyttelse mener utvalget at PSTs livvakttjeneste og Den Kongelige Politieskorte bør slås sammen. PST må dessuten få en offensiv IKT-strategi.

Høyres justispolitiker André Oktay Dahl betegner utvalgets påpakninger som hard kost, ikke bare mot PST selv, men også mot departementet og de statsråder som har sittet de senere år.

Uten kontroll

– PST har fungert som en satellitt som departementet ikke har hatt kontroll over. De har fått til dels store midler, men det har skortet på styringsdialog. Jeg forventer nå at justis- og beredskapsministeren setter i verk noen strakstiltak og ikke skyver alt ut i framtiden en gang, sier Oktay Dahl til NTB.

Før han kan konkretisere nærmere hva som har sviktet i PST og hvorfor, vil han gjerne ha tilgang til det graderte materialet som ligger under rapporten, og som ikke kan offentliggjøres.

Av de interessante forslagene trekker Oktay Dahl fram opprettelsen av en permanent felles analyseenhet under ledelse av PST, men med deltakelse av Etterretningstjenesten og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

– Dette er en åpenbart fornuftig tanke, og ikke noe som må vurderes på sikt, men så raskt som mulig, sier Høyres justispolitiker.

Utvalget har foruten Traavik bestått av Kjell Vikström fra den svenske sikkerhetstjenesten Säpo og Tor Tanke Holm ved Politihøgskolen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen