Innenriks

Krasjlander på Telemuseet

En gjeng kosmonauter inntar scenen på Telemuseet når teatergruppa Teater Tinghuset skal skape liv 
i utstillingen.

Tre kosmonauter fra den høyteknologiske planeten Voldå krasjlander på en fremmed planet. Når de oppdager at telekommunikasjonsutstyret deres har sluttet å virke må de prøve å skape energi av det de kan finne på den fremmede kloden. Men det er ikke bare de tre kosmonautene som lærer noe nytt, det gjør også publikum. Krasjlandingen er blitt en del av Telemuseets utstilling i påsken. Dette er ikke første gang museet har brukt skuespillere til å formidle fakta, men dette er første gang det er laget en helt skreddersydd teaterproduksjon.

- Forestillingen baserer seg på møtet mellom teknologi og natur, sier skuespiller Tora Nilsen til Dagsavisen.

Nytt prosjekt

Bak forestillingen står den nyoppstartede teatergruppa Teater Tinghuset som ønsker å utfordre museer i inn- og utland med å finne nye veier til formidling. Med co-produksjonen «Hallo i Kosmos!» har teatergruppa og Telemuseet hentet inspirasjon fra publikum og utstillingene.

- Vi har sett på Telemuseet som helhet for å finne tematikken i forestillinger. Siden den teknologiske reisen har gått så fort de siste årene tenkte vi det kunne være spennende å få barn til å reflektere over all info som svever i lufta rundt oss, sier Nilsen.

På mange måter er forestillingen blitt en komisk gjennomgang av hele telehistorien.

- Vi starter med røyksignaler, så morse, videre med telefon og fram til i dag. I tillegg gjør vi eksperimenter på scenen, blant annet lager vi energi av sitronsyren i ferske sitroner, forteller Nilsen.

Stor start

Dette er den første museumsforestillingen Teater Tinghuset gjør, men de håper det skal bli flere.

- Vi er tre skuepillere, én regissør og én scenograf. Flere av oss har jobbet på museum før, blant annet med å levendegjøre forestillinger. Denne gangen er det et teaterstykke. Neste gang blir det kanskje en installasjon eller performance, sier Nilsen.

Forestillingen «Hallo i kosmos!» er egentlig for barn fra seks år, har premiere på Telemuseet i dag og spiller hver formiddag hele påsken.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen