Innenriks

Kraftknipe uroer

Hydros grønne pilotprosjekt mangler kraft. Nå oppfordrer Ap Statkraft til å stille opp.

Onsdag kunne Hydro lansere et storstilt pilotprosjekt på Karmøy. Målet er å industrialisere verdens mest energi- og klimaeffektive teknologi for aluminiumproduksjon, med ambisjon om å redusere energiforbruket med 15 prosent per kilo aluminium produsert målt i forhold til verdensgjennomsnittet og med det minste CO2-fotavtrykket i verden.

Men det er en hake.

– For å realisere piloten trenger Hydro kraft, om lag 1 TWh kraft i året. Det må være langsiktig kraft til en konkurransedyktig i pris, sier assisterende kommunikasjonssjef Eirik Brynhildsbakken i Hydro.

Så langt har de kun sikret seg en tredjedel av kraften gjennom en avtale med Lyse.

Kraftkrangel

Hydro og Statkraft har ikke klart og bli enige om pris for en slik langsiktig avtale, skriver Dagens Næringsliv. Nå blir det statseide selskapet utfordret av Arbeiderpartiet.

– Alle som produserer kraft har en mulighet til å inngå langsiktige og gode kontrakter med Hydro. Statkraft har et særskilt ansvar for å gjøre det. Det ble igjen understrekt i forbindelse med Stortingets behandling av eierskapsmeldingen at Statkraft gjennom sitt samfunnsansvar skal bidra til at en finner langsiktige, gode kraftordninger for industrien, sier Terje Lien Aasland, nestleder i energi- og miljøkomiteen.

Statkraft sier de har gitt et tilbud på det kraftvolumet som prosjektet krever, men at det er opp til Hydro om de vil ta imot tilbudet.

Vil ta kraftutbytte

Hydro har i tillegg bedt norske myndigheter se på muligheten for å endre måten de kan eie på, fra finansielt eierskap til industrielt eierskap.

– Det ville bety at selskaper som Hydro for sitt eierskap, altså opptil en tredjedel, kan ta ut utbytte i form av kraft, i motsetning til kontanter, sier Brynhildsbakken.

Han understreker at de ikke vil utfordre prinsippene om offentlig eierskap av kraft.

– Spørsmålet handler om hvordan eierskapet kan utøves innenfor dagens modell.

Åpen for nytt eierskap

Dette er Ap åpen for, men forklarer at ulike hensyn her står opp mot hverandre.

– Det offentlige eierskapet av vannkraften er plassert i vår hjerterot. Det forhandler vi ikke på. Men spørsmålet er om vi kan, uten å utfordre disse verdiene, finne en løsning som sikrer grønn kraft til industrien, sier Aasland.

Olje- og energidepartementet mener regjeringen allerede har gjort mye riktig:

– I tillegg til å utvide støtteordningene for kraftkrevende industri, er regjeringen opptatt av å legge til rette for stabil og konkurransedyktig krafttilgang til denne industrien, sier statssekretær Kåre Fostervold (Frp).

Mer fra Dagsavisen