Innenriks

Koronaviruset: – Det er veldig mange som ringer til legevakten

Legevakten i Oslo opplever stor pågang fra folk som er bekymret for om de kan være smittet, etter at det ble kjent at 50 er i karantene.

– Det jeg kan si, er at det er veldig mange som ringer til legevakten, men jeg har ikke tall ennå, sier Christian Ekker Larsen, kommunikasjonssjef i Helseetaten i Oslo kommune.

Rundt 50 personer i Oslo er bedt om å holde seg i karantene fram til prøvene for det nye koronaviruset er analysert.

Ifølge VG dreier det seg i Oslo om personer det er tatt prøver av de siste par døgnene.

Helseetaten i Oslo kommune ber om at alle de 50 holder seg i karantene til de får svar påfølgende dag, opplyser kommunikasjonssjef Ekker Larsen.

Får ikke svar

Dagsavisen har henvendt seg til smittevernoverlege i Helseetaten samt Beredskapsetaten i Oslo kommune, men ikke fått svar på hva slags tiltak Oslo kan tenkes å iverksette dersom det skulle vise seg at folk i byen er smittet.

På ettermiddagen torsdag besluttet Oslo kommune at alle henvendelser om tiltak skulle rettes til Helseetaten. Dette fikk Dagsavisen vite etter at Utdanningsetaten likevel ikke kunne besvare våre henvendelser om hvilke tiltak som kan være relevant å innføre i Oslos skoler.

Helseetaten har vist Dagsavisen videre til nasjonale myndigheter, og rådene som kommer fra Folkehelseinstituttet.

Dagsavisen vet at det ble sendt ut meldinger til foreldre i barnehager og skoler i Oslo i går som tyder på at foreldre ringer for å få svar på spørsmål knyttet til koronasmitte.

Stavanger

I Stavanger er 18 personer som ble testet onsdag eller skal testes torsdag, i hjemmekarantene, opplyser fungerende smittevernoverlege Runar Johannessen til Stavanger Aftenblad.

I Sauda venter fire personer på prøvesvar, skriver avisa.

Ringer ned forsikringsselskapene

Det er ikke bare legevakten som blir nedringt. Også forsikringsselskaper opplever økt pågang.

Frykten for koronasmitte har ført til at mange apotek nå er tomme for munnbind, og forsikringsselskaper NTB har vært i kontakt med, opplyser at de får flere hundre telefoner daglig fra bekymrede kunder.

Noen vil avbestille ferien sin til smitterammede land i Europa og Asia, men forsikringsselskapene får også andre virusspørsmål.

– Mange av henvendelsene gjelder spørsmål som nok heller burde vært rettet til Folkehelseinstituttet. Vi hjelper så godt vi kan, men det er ikke alt vi kan svare på, sier kommunikasjonssjef Christian H. Haraldsen i Gjensidige til NTB.

Mer fra Dagsavisen