Innenriks

Koronaviruset bekrefter behovet for å produsere medisiner i Norge, mener legemiddelprodusent

Ledelsen hos legemiddelprodusenten Curida er utålmodige, og får LO-lederen med på laget. Det haster å produsere medisiner i Norge.

Av: Helge Rønning Birkelund

Svært lite legemidler produseres i Norge. Utbruddet av koronaviruset kan gjøre en alvorlig situasjon enda verre.

– Det bekrefter behovet for å produsere medisiner selv. Utbruddet viser hvor sårbare vi er, sier daglig leder ved Curida i Elverum, Leif Rune Skymoen.

Han leder en legemiddelprodusent med 40 års kompetanse og erfaring, som har reist seg fra asken da japanske Takeda Nycomed låste døra i 2014.

De ansatte tegnet aksjer, investorer har meldt seg på og Curida har nå tegnet avtaler for 800 millioner kroner.

Men Curida har mye mer å gå på.

– Det viktigste for å hindre viruset er at det blir utviklet en vaksine. Men en pandemi i Norge vil få store konsekvenser for hele helsevesenet. Behovet for legemidler som Paracet og antibiotika vil være veldig stort, sier Skymoen til FriFagbevegelse.

Les også: Slik beskytter du deg mot koronaviruset

Raskt oppe

Styreleder i Curida, Per Thoresen, er ikke imponert over politikernes handlekraft.

– Noe av utfordringen er at politikerne venter på utredninger hele tiden. Nå har det nettopp kommet én ny rapport. Så skal helseministeren bruke tiden på å lese den. Men forslaget der er bare å utrede ting videre. Det er da vi sier: Hvorfor kan man ikke prøve? Velge to-tre medikamenter, se hvor mye det koster. Og så ha en ordentlig dialog videre, sier Per Thoresen til FriFagbevegelse.

Blant annet er det et stort marked i hele Europa for antibiotika som ikke gir like mye resistens.

– Hvorfor ikke starte med det? Det er et sentralt poeng med tanke på norsk folkehelse, at vi ikke bare får masse residente medisiner. Vi har kunnskapen. Vi har muligheten. Vi har behov for å utvikle nye arbeidsplasser, og behov for å gi det norske folk en trygghet rundt medisinberedskap. Dette er en sak som er overmoden for beslutning, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Hadde vi kunnet bygge opp et beredskapslager av råvarer kunne vi raskt kommet i produksjon. Det kunne gitt både en sårt og etterlengtet medisinberedskap, men også arbeidsplasser, poengterer også Thoresen.

Les også: Koronavirus-effekt: Renere luft og færre klimautslipp

Mangler konklusjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som besøkte Curida sist fredag, er helt enig.

– Det mangler bare en konklusjon fra helseminister Bent Høie. Her kan man ikke bare peke rundt på hverandre, om hvilket departement som skal ta ansvar. Her snakker vi om nasjonal beredskap på medisin og helse. Det er Bent Høie som må gjennom, mener Gabrielsen.

– Hvis andre ting også må på plass må andre statsråder følge etter. Dette er av avgjørende betydning for nasjonal beredskap på helse. Medisinmangelen er vel dokumentert. Dette kan vi produsere her, i tillegg vil det skape nye og gode arbeidsplasser. Her er det bare å konkludere. Og det kjapt, legger han til.

Han lover at LO skal presse på.

– Vi sa det samme i fjor, da Are Tomasgard var her. Men tida har bare gått. Jeg ser av alle presseoppslagene på veggen, med både statsminister og finansminister på besøk, at det ikke er mangel på gode og fromme løfter. Men næringsutvikling og beredskap lever ikke av løfter. Det lever av handling. Og tilrettelegging. Det må vi sørge for. Og vi skal være tydelige og bidra. Vi vil gjøre alt vi kan for å sørge at dette får en fortgang, legger han til.

Les også: Oslo kommune advarer mot «korona-svindel»

Tre utfordringer

– I tillegg til at selve koronaviruset har kommet til Norge, ser vi tre utfordringer med konsekvenser for oss. Det er innført reiserestriksjoner; det kan medføre at transport av råvarer blir stanset. En annen utfordring er at epidemien rammer dem som jobber innen legemiddelproduksjonen, at de blir syke. Dermed vil det bli produsert mindre legemidler i Kina.

Og for det tredje kan kineserne prioritere egen befolkning framfor å eksportere legemidler. Alt dette fører til mindre legemidler i resten av verden. Utbruddet kan føre til at en allerede vanskelig situasjon blir enda verre, sier Leif Rune Skymoen.

Legemiddelmangelen er stor i Norge. I 2019 var den større enn noensinne, med over 1100 mangelsituasjoner.

Året før var det totalt 684 dokumenterte medisinmangler.

Det er nesten en fordobling av antall meldte saker i forhold til 2017, som igjen var en fordobling av antall meldte saker i 2016.

FriFagbevegelse har forsøkt å få en kommentar fra politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet, men har ikke fått noe svar på henvendelsen ennå.

Mer fra Dagsavisen