Innenriks

Koronautbruddet begrenser både bryllup og begravelser

Gudstjenester avlyses, konfirmasjonskurs utsettes og det legges begrensninger for fremmøtte i både begravelser og vielser i møte med koronautbruddet.

Torsdag ettermiddag la statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) fram en rekke tiltak for å begrense smitten i forbindelse det med det pågående koronautbruddet.

Blant annet stenges alle landets barnehager og utdanningsinstitusjoner og det innføres karantene for alle som kommer hjem fra reiser til utlandet etter 27. februar (se faktaboks for alle tiltakene). 

Oslo 20200312. 
Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) orienterer om nye tiltak for å bekjempe koronaviruset.
Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg er også til stede.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H) og statsminister Erna Solberg (H) informerte torsdag om nye tiltak. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Våren og sommeren er høysesong for flere arrangementer, deriblant konfirmasjoner og bryllup. Både Den norske kirke, Den katolske kirke og Human-Etisk forbund tar nå flere grep i tida framover. 

Les også: De mest dramatiske grep i fredstid skal bremse koronaepidemien

Kirka avlyser gudstjenester

Torsdag ba Kirkerådet norske menigheter om å avlyse alle gudstjenester i to uker framover, til og med 26. mars, ifølge NTB. All annen aktivitet i kirkene og på menighetshus avlyses også. Oslo katolske bispedømme opplyser at også de innstiller alle messer og sosial aktivitet fra og med torsdag, men kirkene holdes åpne.

Kirkerådets direktør Ingrid Vad Nilsen sier det kan gjøres lokale unntak for dåp, begravelser og vigsel. I løpet av perioden kan det også avholdes begravelser eller andre kirkelige handlinger i samråd med lokale helsemyndigheter og de involverte, skriver Kirkerådet i en pressemelding.

– Det er kun strengt nødvendige aktiviteter som kan gjennomføres slik situasjonen er nå, og det må gjøres i samråd med helsemyndighetene, sier Vad Nilsen.

All gravlegging skal skje seinest 10 virkedager etter dødsfallet, men den fristen kan forlenges av Kirkelig fellesråd.

Les også: Sykdom, karantene og stengte skoler: Dette har du krav på

Begravelse:

Jølstad begravelsesbyrå oppdaterte torsdag kveld sine retningslinjer for begravelser. Der skriver de blant annet at begravelser vil bli sterkt berørt av de nye restriksjonene som er innført. Det kan være lokale forskjeller, men det er en hovedregel:

– Det skal være mulig med minst 1 meters avstad mellom besøkende i seremonirommet, og det kan være maksimalt 50 fremmøtte, inkludert medvirkende, skriver de.

– Vi viser hverandre respekt ved å ikke håndhilse og klemme, men gjerne ved å gjøre en markering med hånden over hjertet. Et godt blikk sier mye, fortsetter begravelsesbyrået.

TRONDHEIM  20161206.
Begravelse i den norske kirke. Kiste som løftes ut av bil til begravelsebyrået.
Modellklarert til redaksjonell bruk.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto begravelse i Den norske kirke. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Også Fonus begravelsesbyrå har gått ut med informasjon knyttet til koronautbruddet. I tillegg til forholdsregler og ekstra renhold i møterom, viser de til begrensingene for antall fremmøtte. 

– I praksis er nå gravferdsarrangementer begrenset til kun å omfatte den aller nærmeste familien, skriver de.

Les også: LO-lederen med klare korona-krav til regjeringen: Forventer full lønn til foreldre som må bli hjemme

Konfirmasjon og navnedag:

Human-Etisk forbund gikk torsdag ut med nye retningslinjer for både konfirmasjonskurs og navnefester.

Kommunikasjonssjef Marit Øimoen sier til Dagsavisen at det ikke vil bli gjennomført navnefester i mars og april.

–  Navnefest-foreldre får alternative tilbud, for eksempel kan de vente med seremonien til seinere i år. De kan også få tilsendt navnetavla og få forslag til et privat opplegg de kan gjennomføre hjemme hos seg selv, sier Øimoen. 

###

Illustrasjonsfoto konfirmasjonskort. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Det skal heller ikke holdes fysiske konfirmasjonskurs eller ande samlinger fram til 26. mars. Både konfirmanter og kursledere skal fredag få mer informasjon om oppfølgingen, sier Øimoen.

 – Er det sannsynlig at konfirmasjoner blir utsatt? 

– Det vet vi ikke ennå, vi må bare følge med på beskjedene fra myndighetene til en hver tid. Vi vurderer det dag for dag, eller egentlig time for time, sier Øimoen.

Les også: Alle skoler, barnehager og høyere utdanning stenger fra i dag kl. 18

Bryllup:

I Oslo er Rådhuset stengt for turister til og med 14.april, og alt av arrangementer er avlyst. Vielser skal imidlertid gå som planlagt, men brudepar må forholde seg til begrensninger på hvor mange gjester de kan ta med.

– For å begrense smittespredning av koronavirussykdom ønsker vi at brudepar medbringer færrest mulig gjester til vielsen. Du kan maksimalt ta med ti personer i følget, skriver kommunen. 

Bergen kommune opplyser at avtalte seremonier foreløpig går som normalt, men også de innfører restriksjoner og oppfordrer til maks ti personer i brudefølgene.

– Vi ønsker også at brudefølgene oppholder seg så kort tid som mulig i Magistraten før og etter seremoni. Dette for å unngå opphopninger av mennesker på et lite område. Om smitterisikoen øker ytterligere kan det bli aktuelt å avlyse oppsatte vielser på kort varsel, skriver kommunen. 

Les også: Alle som kommer fra utlandet skal i karantene

---

Fakta om nye tiltak mot koronasmitte torsdag

  • * Alle barnehager, ungdomsskoler, videregående skoler og utdanningsinstitusjoner stenges. Barnehager og skoler må imidlertid sørge for et tilbud for barn av helsepersonell og andre som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner.
  • * Alle som har vært i utlandet må holde seg hjemme i karantene. Det gjelder også dem som ikke har vært i områder langvarig spredning. Tiltaket gjelder alle som er kommet til landet siden 27. februar.
  • * Helsepersonell får ikke lov til å reise utenlands.
  • * Alle fritidsreiser frarådes.
  • * Folk oppfordres til å jobbe hjemmefra og unngå reiser som ikke er strengt nødvendig.
  • * Det blir innført adgangskontroll til helseinstitusjoner. Unngå å besøke institusjoner for eldre og andre sårbare grupper.
  • * Det er forbudt med kultur- og idrettsarrangementer og organisert idretts både innen- og utendørs.
  • * Buffeter forbys. Restauranter og utesteder må legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand mellom gjestene.
  • * Alle treningssentre, svømmehaller og badeland stenges.
  • * Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende stenges.
  • * Dagligvarebutikker får holde åpent.
  • * Kollektivtilbudet opprettholdes for å sikre at alle som har samfunnskritiske funksjoner kommer seg på jobb.
  • (Kilde: NTB)

---

Mer fra Dagsavisen