Koronatiltakene skaper økt bekymring hos barn med foreldre i fengsel

Barn og unge med foreldre i fengsel opplever en større bekymring etter at koronatiltakene forhindrer mulighetene for besøk, ifølge Kirkens Bymisjon.

Den siste tiden har flere engstelige barn med foreldre i fengsel tatt kontakt med Kirkens Bymisjons hjelpetjeneste på chat, ifengsel.no.

Dette skjer i forbindelse med at fengslene har stengt for besøk og stanset permisjoner som en del av Kriminalomsorgens koronaberedskap.

Tomme gater og torg: Vi skal holde oss hjemme. Ingen vet hvor lenge (Dagsavisen+)

Hjelpetjenesten opplever en større pågang og har mottatt opptil 70 henvendelser daglig. Derfor utvider de nå åpningstidene.

– Det er vanskelig nok fra før for barn å ha en forelder i fengsel. Usikkerheten rundt korona gjør dem ekstra sårbare. Nå som de heller ikke får besøke sine kjære, øker barnas bekymringer og vonde fantasier, sier teamleder for iFengsel.no, Anette B. Skjerven, i Kirkens Bymisjon.

Hvert år opplever 6.000-9.000 barn i Norge at mamma eller pappa må i fengsel. Med de økte bekymringene knyttet til korona opplever mange av barna også mangel på en trygg, fast skolehverdag som kan gi dem et pusterom, påpeker Skjerven.

Forlenges: Dette er smitteverntiltakene

Hun legger til at også voksne pårørende har et ekstra behov for støtte i denne tiden.

– Det er vanskelig for den nærmeste pårørende å ivareta barna og forklare at «du får ikke se mamma eller pappa på en stund, men jeg vet ikke hvor lang den stunden er», sier hun.