Kontantstøtte kan bli forsinket – venter på Esa-godkjenning

Koronakontantstøtten for bedrifter skal etter planen lanseres fredag, men kan bli forsinket mens Norge venter på godkjenning fra EØS-tilsynet Esa.

Portalen der koronarammede bedrifter kan søke om penger til å dekke faste utgifter, skulle vært klar fredag. Samme dag melder E24 at regjeringen ikke kan si når den kan lanseres. Årsaken er at den må godkjennes av Esa, overvåkingsorganet som skal sikre at det ikke gis statsstøtte i strid med EØS-avtalen.

– Her handler det om å finne avgrensningen som er i tråd med det som er viktig for oss og i tråd med statsstøtteregelverket, sier kommunikasjonssjef i Finansdepartementet Therese Walen til E24.

Ekspertens råd etter brutalt fall i aksjemarkedet: Dette ville de gjort med 100.000 kroner nå (Dagsavisen+)

Hun sier dialogen med Esa er god og håper og tror en godkjenning kan være på plass i løpet av dagen.

Esa opplyste til NTB fredag formiddag at de ventet på det offisielle varselet fra Norge, og at de vil se på saken så fort de har fått den på sitt bord. En time senere opplyser Nærings- og fiskeridepartementet at den såkalte notifikasjonen var sendt.

Så snart forskriften er på plass, vil departementet komme med mer informasjon om når portalen blir åpnet, forteller Walen. Målet er at det skal skje raskt.

Ordningen åpner for å dekke opptil 80 prosent av de faste utgiftene til bedrifter som mister minst 30 prosent av omsetningen. Bedrifter som tvangsstenges av myndighetene, kan få dekket 90 prosent av utgiftene.

For abonnenter: Våre beste artikler om korona