Innenriks

Kongelig bursdag på operataket

Regjeringen håper rundt 8.000 
vil møte fram på operataket i kveld til bursdagsfest for kongeparet.

Det blir konsert med kjente artister og avsynging av bursdagssang for 75-årsjubilantene. Kong Harald og dronning Sonja ankommer Operaen sjøveien med kongesjaluppen «Stjernen». Siden det er regjeringen som inviterer til bursdagsfest blir de kongelige tatt imot av statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Gratis

- Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det kreves ingen billett. Det er bare å møte opp. Innslippet starter klokken 17.15, og det er først til mølla, sier kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland ved Statsministerens kontor.

Kongeparet ankommer Operaen klokken 19.35. Blant artistene som bidrar under konserten er Marit Larsen, Ole Paus, Oslo-Filharmonien, hip-hop-duoen Envy, Henning Kraggerud, Nasjonalballetten og Den norske operas barnekor.

Konferansier er Herborg Kråkevik. Hele arrangementet blir vist direkte på NRK.

Tale

Foruten kongeparet, kommer også kronprinsparet til å være til stede. Jens Stoltenberg skal holde tale for jubilantene, og det blir felles avsynging av bursdagssangen.

- Vi oppfordrer folk til ikke å ta med bager og vesker, så går sikkerhetskontrollen raskest mulig. Men ta gjerne med et sitteunderlag, sier Samland.

Værmeldingen for kvelden er dessverre ikke den beste, men regjeringen håper at det ikke hindrer folk i å møte opp.

Boller og brus

Kong Harald fylte 75 år 21. februar, mens dronningen fyller 4. juli. Dagene feires samlet i dag. Klokken 14.00 holder Garden drilloppvisning på Slottsplassen til ære for jubilantene. 3.500 barnehagebarn er invitert til å være med på feiringen, og vil bli servert boller og brus av staben på Slottet.

Hele kongefamilien skal følge det hele fra slottsbalkongen. Etter det NTB kjenner til kommer også alle kongeparets barnebarn til å være til stede på slottsbalkongen.

Klokken 16 er det festgudstjeneste i Oslo Domkirke med kongeparet og kronprinsparet til stede, før dagen avsluttes på Operataket.

Kunstindustrimuseet feirer dagen med å tilby gratis omvisninger i utstillingen den kongelige reise 1905-2005. Utstillingen er en del av regjeringens gave til kongeparet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen