Innenriks

Kongefamilien legger årets 17. mai-lunsj til Bygdøy kongsgård

For aller første gang blir kongefamiliens tradisjonelle 17. mai-lunsj fortært på kongsgården på Bygdøy i Oslo. På menyen står blant annet pølser, is og kake.

– I og med at det er et spesielt år i år, så ønsker vi å vise hvordan vi feirer 17. mai hjemme på Bygdøy kongsgård, nå når alle egentlig må feire hjemme denne spesielle 17. mai, sier dronning Sonja til TV 2, og tar reporterne rundt på en liten omvisning på den ærverdige eiendommen.

Les også: (+) 17. mai 2020 skulle være spesiell for dem: – Vi skulle gå først i toget

Kongsgårdens hovedbygning ble oppført i all hast i 1733 da den dansk-norske kong Christian VI kom på besøk til Norge.

###

Kongeparet viser hvordan de feirer 17. mai på Kongsgården. Her driver dronning Sonja og Nicolai Lundsgaard, kjøkkensjef ved Det kongelige hoff og klargjør noen av råvarene. Foto: Erik Edland, TV 2 / NTB scanpix

Årets 17. mai-lunsj finner sted i hovedbygningens spisestue, hvor det vil bli servert flere av Slottets spesialiteter. Eggerøre, coppa-skinke og gravet laks i norsk og dansk variant er blant rettene som serveres, samt grøntvarer som er produsert på Kongsgården.

Oslo, 20200515. 
Dronning Sonja viser litt hvordan de feirer 17. mai på kongsgården, her er hun i den daglige spisestuen sammen med Simon A. Döderlein Winther, hovmester ved Det kongelige hoff. Glassene er spesiallaget til rommet.
Foto: Erik Edland, TV2 / NTB scanpix

Kongeparet feirer 17. mai på Kongsgården, her fra den daglige spisestuen med glass spesiallaget til rommet. Foto: Erik Edland, TV 2 / NTB scanpix

I tillegg blir det også kransekake, kroneis, og sist men ikke minst – pølser i lompe.

– Det blir jo ikke noe 17. mai uten pølse og lompe. Og da tenker jeg at det er vel noen som gleder seg, selvfølgelig barn, men jeg har en følelse av at kongen også gleder seg veldig til pølse og lompe, sier dronning Sonja.

Mer fra Dagsavisen