Kona til Jens blir UD-topp

– Ingrid er en selvstendig kvinne som har gjort sitt arbeid og vurderes ut ifra det lød kommentaren fra Jens Stoltenberg da det ble kjent at Bondevik-regjeringen har skaffet kona hans en toppjobb i Utenriksdepartementet (UD).

Ingrid Schulerud (46) ble i går utnevnt til avdelingsdirektør og leder for Seksjon for Sentral-Europa og EØS-finansieringsordninger. Seksjonen hører inn under Europaavdelingen. Utnevnelsen skjedde i statsråd på Slottet.

– Er det problematisk at kona til en kommende statsminister får en sentral stilling i et såpass «tungt» departement som UD?

– Nei. Det er en lang tradisjon for at ministere har slektninger som jobber i embetsverket. Slikt utgjør ikke noe habilitetsproblem sier Stoltenberg til Dagsavisen.

Han legger til at han synes utnevnelsen er veldig hyggelig for kona.

Schulerud som allerede fungerer i stillingen får ansvar for Norges forhold til åtte av de 10 nye medlemslandene i EU samt EØS-finansieringsordninger.

Planen slo feil

– Jeg hadde en plan. Jens skulle ikke bli politiker han skulle bli forsker. For da kunne han bli med meg ut i verden. Jeg skulle være diplomat fortalte Ingrid Schulerud til VG for fire år siden. Det var kort tid etter at hun kunne titulere seg statsministerfrue for første gang.

– Men så dro jeg til Budapest for å jobbe ved utenriksstasjonen der. I mellomtiden ringte Thorbjørn Berntsen og ville ha Jens som statssekretær. Da burde jeg nok ha vært hjemme.

Schulerud og Stoltenberg har vært sammen siden de var elever ved Oslo Katedralskole (Katta). Hun kommer fra en kunstnerfamilie på Nordstrand har mor med jødiske røtter og er yngst av fire søsken.

Etter gymnaset dro Ingrid Schulerud til Latin-Amerika og engasjerte seg senere i Latin-Amerika-gruppene sammen med blant andre Dan Børge Akerø og Finn Skårderud.

Selvstendig rolle?

Ingrid Schulerud har aldri villet fortelle hvor hun i dag står politisk. Hun har i det hele tatt ikke vært begeistret for oppmerksomhet fra media og er blitt kalt sky.

– Jeg synes ikke jeg er så sky. Men jeg har et bevisst forhold til media. Først og fremst handler det om at jeg ikke vil eksponere barna mine i aviser og på TV forklarte hun i et tidligere intervju med Dagbladet.

Schulerud og Stoltenberg har barna Axel (16) og Catharina (13).

Da Jens Stoltenberg sist var statsminister forårsaket Ingrid Schulerud en del debatt rundt hvordan hun fylte rollen som statsministerfrue. Utenlandsdebuten fant sted i India hvor hun like godt arrangerte et seminar om likestilling.

– Jeg håper jeg kan bidra til at Norge framstår som en moderne nasjon med sin egen identitet men åpen for verden sa Schulerud den gang – og ga kanskje med det et forvarsel om hva som kan komme når mannen hennes i neste måned begynner i sin nye jobb.