Kommersielle barnehager får mindre av Ap

Det er små og ideelle barnehager som kommer styrket ut av Aps alternative statsbudsjett.

 

Av Aslak Bodahl, ANB

– Vi vil komme uakseptabel profitt til livs. Derfor foreslår vi en liten reduksjon i tilskuddet til private barnehager samtidig som vi øker støtten til bemanningsnormen. Dermed kommer små og ideelle barnehager ut i pluss. Vi sender en tydelig beskjed til de kommersielle om at stor profitt ikke er akseptabelt, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: Mener regjeringen svikter barnehagene

85 millioner kroner

Tilskuddssatsen til private barnehager reduseres med i underkant av 1 prosent, eller 85 millioner kroner, i Aps alternative statsbudsjett for neste år. Samtidig setter partiet av 400 millioner kroner – 300 millioner mer enn regjeringen - til å fullfinansiere bemanningsnormen.

Denne normen krever minimum én ansatt per tre barn under tre år og én ansatt per seks barn over tre år. Normen må innfris innen 1. august neste år.

– Små og ideelle barnehage-aktører styrkes, mens de store kommersielle får kompensert noe mindre. Midlene til bemanningsnormen er særlig innrettet mot små og ideelle barnehager, som dermed vil gå i pluss med vårt forslag, forklarer Henriksen, som er Aps utdanningspolitiske talsperson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Midler til barna

Arbeiderpartiets ambisjoner er at pengene fellesskapet bruker på barnehager skal gå til barna, ikke store gevinster for kommersielle selskaper. Det er årsaken til grepet som tas i alternativt budsjett.

– Folk er generelt godt fornøyd med barnehagen sin. Ap ønsker å sikre at midlene brukes på barna, og da må vi sende tydelige signaler og verne om de ideelle og små barnehagene som ikke tar ut store utbytter. Felles velferdstjenester skal ikke være et sted å investere for å hente ut profitt, sier Henriksen.

Aps totale satsing på barnehager er 580 millioner mer enn det regjeringen foreslår. Offentlige tilskudd til barnehager er på rundt 20 milliarder kroner. Foreldrebetaling kommer i tillegg.

Les også: KrF krever dobbel satsing på flere folk i barnehagene

Stort overskudd

Henriksen viser til at antallet kommersielle barnehagekjeder øker, mens ideelle og små barnehageeiere settes under press og kjøpes opp. Det er bygget seg opp et stort overskudd hos de største kjedene i barnehagesektoren, viser tall i en rapport fra rådgivningsselskapet BDO.

– Denne justeringen av tilskuddet vil ikke føre til noen stor endring for ideelle barnehager, som tvert imot vil få romsligere økonomi med Aps budsjett enn regjeringens forslag. Der regjeringen overlater regningen for flere ansatte til kommuner og private barnehager, betaler vi for normen, sier Ap-politikeren.

– De fleste private barnehagene bruker pengene på en måte som kommer barna til gode. Men det er åpenbart at en del barnehager kompenseres for utgifter de ikke har, og at penger som skulle ha vært brukt direkte på barna, tas ut i privat utbytte av barnehageeiere, mener Henriksen.

Uten barnehageplass

Forslaget fra Ap får tommelen ned av Frps Roy Steffensen, som er leder av utdanningskomiteen på Stortinget.

– Det er helt uforståelig at Ap vil kutte 85 millioner kroner i tilskudd til private barnehager. Forslaget vil slå beina under de mange hundre som driver på marginene fra før. Konsekvensen vil være at mange av landets barn kan stå uten barnehageplass, hevder Steffensen overfor ANB.

Frp-politikeren mener Aps forslag bærer preg av at partiet ikke tar de private barnehagene på alvor. Han viser til tall fra Private Barnehagers Landsforbund om at 800 private aktører i fjor gikk med underskudd. Den gjennomsnittlige utbytteandelen var på 0,4 prosent.

– Hverdagen blir verre for foreldre med barn i private barnehager med Aps forslag. Grepet partiet tar er en del av en større jakt på private aktører for å demme opp for velgerflukten til SV og Rødt, hevder han. (ANB)

Les også: – Skamløs kritikk fra Inga Marte Thorkildsen om Oslos barnehager