Innenriks

- Kodesystemet er sykt

NYFØDTE: - De sykeliggjør friske barn, sier Kjersti Toppe (Sp). Hun reagerer kraftig på diagnosepraksisen ved Haukeland universitetssykehus.

- Jeg nekter å akseptere at over halvparten av dem som blir født på Vestlandet, har så store problemer at de trenger en diagnose, sier nestleder Kjersti Toppe i helse- og omsorgskomiteen til Vårt Land.

Reagerer

Stortingsrepresentanten for Senterpartiet reagerer kraftig på de store forskjellene i diagnostiseringen av nyfødte som Vårt Land har avdekket. Mens 0,5 prosent av de nyfødte i Oslo diagnostiseres med manglende næringsinntak, får hele 60 prosent samme diagnose ved Haukeland universitetssykehus (HU). Sykehusene får dobbelt så mye penger for barn med næringsinntaksproblemer som de får for normalt friske barn.

- Det er diagnosesystemet som er sykt, ikke ungene, sier Toppe.

Hun mener det er naturlig at flere nå mistenker sykehuset for juks.

- Det er helt berettiget å mistenke sykehuset for juks. Det er en uting å gi så mange barn samme diagnose. Det er overdiagnostisering, sier hun.

Korte liggetider

Overlege Susanne Albrechtsen sa i avisen i går at den store forskjellen mellom HU og resten av landets sykehus blant annet skyldes kortere liggetid. Det synes Toppe blir helt feil.

- Det er helt vanlig å ha problemer med ernæring når barn er nyfødt. Derfor har sykehus barselavdelinger for å få kroppen i gang. Når liggetida er på 48 timer, blir det umulig å vurdere hva som er vanlige problemer og hva som er en medisinsk diagnose, sier hun.

Hun tror derfor at HU setter diagnosen for å få barna til å ligge lenger eller for å få mer penger.

- Dette dreier seg ikke om hensyn til barna, men om hensyn til sykehuset, sier Toppe.

Hun mener at det er liggetida ved HU som må økes, ikke diagnosebruken.

- Da blir det lettere å se hvem som virkelig trenger oppfølging. Man kan ikke bare gi en haug med barn en diagnose for sikkerhets skyld, sier stortingsrepresentanten.

Krever gjennomgang

Toppe krever nå en grundig gjennomgang av kodebruken ved HU. Hun mener dette er ett av flere eksempler på at dagens diagnosesystem skaper skjevfordeling av midler og prioriteringer.

Toppe er sterkt kritisk til at den borgerlige regjeringen ønsker å øke stykkprisandelen i sykehusfinansieringen fra 40 til 50 prosent. Hun tror dette kan føre til mer juks.

Departementet

Statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg (H) i Helse- og omsorgsdepartementet mener innsatsstyrt finansiering vil stimulere til økt aktivitet ved sykehusene, men at det er medisinskfaglige vurderinger som skal legges til grunn for hvilke pasienter som tilbys utredning og behandling.

- Økonomisk motivert koding er selvsagt ikke akseptabelt, sier hun i en e-post til Vårt Land.

Helsedirektoratet er allerede rutinemessig i gang med å se på denne aktuelle saken. Overlege Susanne Albrechtsen ved HUs kvinneklinikk ønsker ikke å kommentere Toppes utspill overfor Vårt Land. HU avventer svar fra Helsedirektoratets avregningsutvalg.

geir.molnes@vl.no

Mer fra Dagsavisen