Leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), og KrF-leder Knut Arild Hareide vil snu opp ned på store deler av skatteprofilen til regjeringen. Mandag begynner den intense dragkampen om milliardene på Stortinget.

Knuser Ernas skattedrøm

STATSBUDSJETTET: Det er galt å gi Norges rikeste millioner i skattelette. KrF-leder Knut Arild Hareide mener han har bedre kort på hånden enn noen gang for å stanse milliardkuttene i formuesskatten.

- For øyeblikket er det «milliarder, ikke mennesker» for Høyre. Vi vil sette menneskene først, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

I går la Kristelig Folkeparti fram sitt alternative statsbudsjett for 2015 under en fullsatt pressekonferanse på Stortinget.

KrF går rett i strupen på Erna Solberg og Siv Jensens hovedprioritering i budsjettet - nemlig skatteprofilen.

Hareides parti vil øke skattene med 9 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens forslag - noe som i praksis betyr å øke skattene med én milliard kroner fra dagens nivå.

KrF er mektig uenig med regjeringen om hvordan de store pengene skal brukes, og viser dette ved å nulle ut milliardene i skattelette til Norges rikeste. Partiet fjerner regjeringens lettelser i formuesskatten og i toppskatten.

 

"KrF er et lite tulleparti"

 

Kutter oljepenger

For tre uker siden la finansminister Siv Jensen (Frp) fram et statsbudsjett hvor 4,1 milliarder kroner ble brukt for å kutte i formuesskatten. Siden den tid har statsminister Erna Solberg (H) hatt store problemer med å forsvare milliardgaven til de mest formuende i landet.

Både Frp og Høyre har stupt på meningsmålingene, og kritikken mot statsbudsjettets usosiale profil har haglet.

- Vi har hatt en debatt i snart tre uker, og det har ikke vært noen tvil om at budsjettet er et av de mest kritiserte i min levetid. Det gir oss god grunn til å rette opp en skeivhetene som ligger i dette budsjettet, sier Hareide.

KrF vil bruke milliardene de henter inn fra de rikeste til satsinger på skole, familie og verdens fattigste.

Forskjellene i det blåblå statsbudsjettet og KrFs gule alternativ er påfallende: Leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen, flytter totalt på 19 milliarder kroner. Oljepengebruken strammes inn med 2,5 milliard.

 

Les også:

Slik skal KrF stoppe Frps asylkjør

Smører Norge med 17 oljemilliarder mer

 

Selskapsskatt

Hareide mener Jensen og Solberg er nødt til å komme med store innrømmelser til Venstre og KrF.

- Vi var med på endringer i formuesskatten i budsjettet vi nå har vært igjennom. Dette punktet i samarbeidsavtalen var fylt opp allerede før vi kommer til årets budsjett, likevel prioriterer regjeringen å overoppfylle kravet, sier han.

I budsjettet for 2014 var regjeringen og sentrumspartiene enige om å gi skatteletter på 7,1 milliarder kroner, redusere formuesskattesatsen fra 1,1 til 1,0 prosent og fjerne arveavgiften. Til neste år vil regjeringen øke skattelettelsene ytterligere og redusere formuesskattesatsen videre til 0,75 prosent.

- Det finnes ikke én fagøkonom som er enig med regjeringen om at disse skattelettene fremmer vekst. Når Scheel-utvalget leverer sin innstilling i desember blir vi trolig anbefalt til å endre selskapsskatten. Det har vi kanskje ikke rom til med disse lettelsene. Derfor må vi gjøre andre prioriteringer, sier KrF-lederen.

 

Les også:

KrF avlyser kutt til frivillge

Budsjettets vinnere og tapere

 

Gode kort på hånda

KrF har foreslått å utrede hvordan man kan fjerne formuesskatt på arbeidende kapital. Det er ikke lagt inn i det alternative budsjettet fordi det ikke vil være realistisk å gjennomføre allerede neste år. KrF-lederen synes imidlertid det er arrogant av regjeringen å sette i gang med en ny skattemodell uten å i det hele tatt ha utredet KrFs forslag.

- Hvorfor skal jeg gidde å gå med på deres skatteletter når de ikke gidder å utrede min modell, som fagfolk mener ville vært god, og når det heller ikke faglige begrunner til deres skattekutt? Hvorfor skal jeg stå der med lua i hånda og si «ja, ja»? Nå har vi bedre kort på hånda enn noen gang, sier han.

 

Les også: - Ingen mkamper i forhandlingene

 

Til skattekrig

KrFU-leder Emil André Erstad mener det er klokt å lytte til økonomene som fraråder store endringer i formuesskatten nå. KrF vil aldri kunne støtte regjeringens usosiale profil, mener han.

- KrF går til krig mot regjeringen på skattepolitikken. Den profilen Høyre og Frp har lagt opp til kommer ikke til å bli vedtatt i Stortinget.

Erstad sier KrF bruker pengene de henter inn på skatt til å styrke den sosiale profilen ved å prioritere flyktninger og god familiepolitikk.

Mandag legger Venstre fram sitt alternative budsjett. Tirsdag braker forhandlingene løs på Stortinget.

samfunn@dagsavisen.no

 

«Litt tull kan velte stor tass»

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Frps Mayzar Keshvari i går uttalte at «KrF er et lite tulleparti».

«Håpar dette utspelet kostar Frp dyrt i forhandlingane. Helsing ‘Tullepartiets ungdomsorganisasjon’»

Emil André Erstad, KrFU-leder

«Dagens viktigste ord: Tulleparti»

Børre Arntzen, @boarntze

«Det kan se ut til at Høyre-arrogansen, som Frp hatet i opposisjon, smitter litt i regjeringskorridorene...»

Andreas Slettholm, journalist Aftenposten

«Idag legger et lite tulleparti fram forslag til statsbudsjett. Vi prioriterer tøysete ting som bistand, skole, familie og frivillighet.»

Anders Tyvand, stortingspolitiker KrF

«Følg med når det store tullepartiet skal prøve å få vedtatt noe uten støtte fra det lille tullepartiet»

Sven Egil Omdal, kommentator Stavanger Aftenblad

«Krf er et lite tulleparti og Venstre er et lite tøyseparti. Invitasjon til forhandlinger om #statsbudsjett2015 sendes på e-post»

The Real Frp, humorprofil på Twitter

«Og med dette ønsker Frp, ‘tullingene’ i Krf, hjertelig velkommen til kaffe, fyrstekake og budsjettforhandlinger»

Ketil Steigen, spaltist Nordlys

«Litt tull kan velte stor tass. #tulleparti»

Emil André Erstad, KrFU-leder

«Lite tulleparti? Men @MazyarKeshvari da! Du har lånt iPhone-laderen min for siste gang under bystyremøtene!!»

Erik Lunde, Oslo Bystyre for KrF

«Dagens filosofiske: Er det bedre å være et STOOOORT tulleparti enn et lite tulleparti?»

Magnus Forsberg, jusstuden

«KrF er et lite tulleparti! Javel, jeg har så vidt fått med meg at Frp har blitt et dønn seriøst regjeringsparti.»

Gunnar Vidnes