Innenriks

Knusende dom over politiet

Anders Behring Breivik passerte tre politipatruljer på vei til Utøya etter at et vitne hadde gitt politiet en detaljert beskrivelse av bilen med registreringsnummer. Men bilen ble ikke etterlyst.

Det kommer fram i 22. juli-kommisjonens vel 500 siders grundige rapport. Her framgår det at politiet burde vært på Utøya og pågrepet Breivik 20 minutter tidligere. Da ville mange unge menneskeliv vært spart.

* Allerede 15.36 ringte et vitne inn en detaljert beskrivelse av Breivik, hans gråsvarte varebil - og med fullt registreringsnummer. Men tipset gikk aldri ut på politisambandet.

* Liv kunne vært spart

* Politiet vurderte aldri å etterlyse fluktbilen gjennom mediene heller - og trykket aldri på «den store knappen» som ville utløst Riksalarm grunnet «kaos» og stor pågang på Operasjonssentralen.

* Mange liv kunne vært spart hvis politiets nødsamband hadde vært landsdekkende. 22. juli kommuniserte de forskjellige distriktene og patruljene ikke engang med hverandre. Upresise beskjeder gikk ut muntlig, ikke skriftlig med kartbeskrivelse. Det førte blant annet til at beredskapstroppen misforsto oppmøtested.

* To bevæpnede polititjenestemenn, godkjent for væpnede aksjoner, kom til landsiden ved Utøya brygge klokka 17.52. De kunne tidligst ha pågrepet Breivik klokka 18, mener kommisjonen - hvis de umiddelbart hadde rekvirert båt og dratt over. Men selv om de hørte skyting, hadde de beskjed om å vente og observere. Klokka 18.05 hadde de fått tak i to båter, men meldte ikke fra om det til aksjonsleder i Nordre Buskerud politidistrikt.

* Kommisjonen skriver at både de to tjenestemennene og aksjonsledelsen i Nordre Buskerud politidistrikt etterlater et entydig inntrykk av at den ikke var innstilt på å gå til øyeblikkelig aksjon, selv om de var klar over at én gjerningsmann skjøt en etter en av ungdommene på Utøya. De siste 20 minuttene før Breivik ble pågrepet drepte han 19 til 20 ungdommer.

* Breivik ble pågrepet kl. 18.34, men kunne ha vært pågrepet klokka 18.15, hvis planen til den lokale aksjonslederen i Nordre Buskerud politidistrikt var blitt fulgt. I stedet ble oppmøtested endret fra Utøya brygge til Storøya i påvente av Beredskapstroppen fra Oslo.

Fem millioner vaktbikkjer

- Vi er fem millioner vaktbikkjer som er berørt av terroren 22. juli. Vi vil passe på at tiltakene i 22. juli-kommisjonens rapport ikke blir liggende i en skuff, men blir fulgt opp. For at det skal skje må personer bli stilt til ansvar.

Det sier Freddy Lie, pappa til Elisabeth Trønnes Lie (16) fra Halden, som mistet livet på Utøya. Også datteren, Cathrine, var på Utøya 22. juli. Hun ble hardt skadd, men overlevde.

Hver eneste dag gjennom maratonrettssaken har Lie og moren til Elisabeth og Cathrine vært i Oslo tinghus. Både Freddy Lie og Trond Blattmann i Støttegruppa var til stede da 22. juli-kommisjonens rapport ble lagt fram i går ettermiddag. Kommisjonens kritikk mot politi og politiske myndigheter er knusende. Det er Freddy Lie glad for.

- Jeg fryktet at også kommisjonen ville forsøke å bortforklare hvorfor så mange ungdommer ble skutt og drept uten at politiet kom dem til unnsetning.

- Vi pårørende er blitt sittende med så mange ubesvarte spørsmål på hvorfor politiet ikke var raskere på Utøya. Politiet har avvist kritikken. I går fikk vi endelig mange av svarene, sier Freddy Lie til Dagsavisen.

 Uakseptabel tidsbruk

- Det tok 35 minutter fra første politipatrulje ankom landsiden til politiet ankom Utøya klokka 18.27.

- En helt uakseptabel tidsbruk, sier kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv.

Også regjeringen blir kritisert for ikke å ha tatt bekymringer for terrortrusler på alvor. At Grubbegata skulle ha vært stengt for biltrafikk er et for lengst vedtatt sikringstiltak fordi Statsministerens kontor var og er definert som terrormål. Ansvarlig statsråd er Rigmor Aasrud, men også i Politidirektoratet har en bekymringsmelding for Høyblokka ikke nådd Aasrud, men blitt liggende å støve i et arkiv.

- De som kommer først til et åsted, har ikke tid til å vente. Det er på høy tid med mer og bedre trening av tjenestemenn. Ikke bare av beredskapstroppen, men av alle, sier Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund til Dagsavisen.

- 22. juli-rapporten er slik vi har bedt om; usminket og solid. De største utfordringene vil bli tatt på alvor, og vil ikke havne i noen skuff. Vi må ta tak i politikulturen; vi må lære av øvelser, av tabber og av gode erfaringer, sier han.

En helt annen versjon

Krever at politiledelse må gå

RYSTENDE FEIL: Bistandsadvokater mener rapporten om 22. juli avslører så rystende feil og mangler at ansvarlige i politiet bør fratre sin stilling.

Bistandsadvokat Arne Seland er en av dem som krever endringer i politistaben.
– Store omveltninger må skje i politiet. Politidirektør Øystein Mæland har helt siden 22. juli vært minimalt opptatt av å ta ansvar. Rett i forkant av framleggelsen av rapporten gikk han ut og sa at han regnet med at det ville komme kritikk for bruken av gummibåten. Det var det han var i stand til å se. Vi må ha personer med bedre dømmekraft enn ham når politiet skal starte det omfattende arbeidet som er nødvendig i etaten, sier Seland til Dagsavisen.

Sammenligner rapporter
I går gikk Oslos politidirektør ut og sa at politiets egen rapport om egeninnsatsen terrordøgnet utført av Sønderland-utvalget sammenfaller med 22. juli-kommisjonens vurdering. Om politiets rapport ble det hetende at etaten friskmeldte seg selv.
– Etter at den andre sakkyndigrapporten kom i Breivik-saken, fikk vi høre at forskjellene mellom de to rapportene ikke egentlig er så store. I dag sier Mæland at forskjellene mellom kommisjonens rapport og deres egen rapport ikke er så stor. Mæland bruker gamle strategier og har et sjeldent avslappet forhold til faktum, mener bistandsadvokaten.

– Noen må gå
Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen enes med Seland i standpunktet om omveltninger i politiet. Til Dagbladet er hun klokkeklar på at «noen må gå etter dette».
– Noen må gå i den ansvarlige politiledelsen etter dette her. Jeg gir ikke ut noen navn, men det er de som er ansvarlige, sier hun til avisen.
Larsen fortsetter:
– De som satt i førersetet den 22. juli i fjor har vært opptatt av å forsvare seg. Skal vi virkelig lære noe av dette, kan ikke de som er ansvarlige sitte og la det hele fortsette. Her må det nye folk inn, slår Mette Yvonne Larsen fast.

Mer fra Dagsavisen