Innenriks

Knives om kristenvelgere og KrF

BØNN: Arbeiderpartiets politikk er mest i tråd med Jesu idealer, mener Raymond Johansen (Ap). Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mener Johansen lokker velgerne med sølvpenger.

La de kristne komme til meg! Dét kunne vært slagordet for Arbeiderpartiet, om vi skal tro partisekretær Raymond Johansen rett. Han mener kristne er på ville veier når de stemmer på høyresiden, og at kristne kjerneverdier ligger nærmere Ap enn Fremskrittspartiet.

- Mange av disse verdiene er bygd på solidaritet og nestekjærlighet. Når vi øker bistanden, mot Frps stemmer, er det fordi vi har ansvar for de aller fattigste. Jeg har vanskelig for å se noe som er mer i tråd med Jesu idealer, sier Johansen før han går til frontalangrep på sentrale høyreorienterte kristne.

- Jeg er rystet over hvordan enkelte høyreorienterte pastorer og karismatiske kristne nærmest bruker Jesus mot arbeiderbevegelsen og for egne prinsipper, at de med åpne øyne kan støtte et parti som vil kutte bistanden med sju milliarder kroner, sier han og viser til at misjonsbevegelsen var forløperen til mye av bistanden.

Fra KrF til Frp

Regionavisen Fædrelandsvennen viste i går til at kristne velgere siden 2001 har gått fra å stemme KrF til å stemme på Høyre og Frp. Ifølge valgundersøkelsen stemte 17 prosent av de kristne velgerne Frp ved valget i 2009, mens 12 prosent stemte Ap.

Det utløste også hissig debatt da evangelist Rune Edvardsen i juni fortalte at han stemte Ap. Tv-pastoren Jan Hanvold svarte med å gå ut i sin egen kanal og advarte mot partiet.

- Bakgrunnen er at Ap bevisst avkristner Norge, sier Hanvold til Fædrelandsvennen.a

Johansen rister oppgitt på hodet.

- Man støtter et parti som vil ha fri flyt av alkohol, som vil ha søndagsåpne butikker og ikke holder hviledagen hellig. Et parti som vil ha store skattekutt til de som har mye fra før. Som også går mot sexkjøpsloven. Jeg er veldig overrasket. Vårt problem er at særlig Frp får oppslutning i slike miljøer med den politikken, sier han.

- Felles utgangspunkt

Johansen sier han har snakket mye under reiser på Sørvestlandet og Sørlandet om arbeiderbevegelsen, pinsemenigheten og kirkas felles utgangspunkt.

Han mener de likevel har gjort feil. De har vært for dårlige til å uttrykke tvil i kompliserte etiske spørsmål.

- Det må være tillat å ha en del tvil og tro, og der har ikke vi alltid vært like flinke til å vise fram den tvilen, sier han.

Johansen mener det har vært en glidning hvor saker som bistand betyr mindre.

- Det som betyr mye er Israel-saken, sier Johansen og legger til at han er forundret over at ikke kristne i langt sterkere grad er bekymret for de kristne palestinerne som er utsatt fra både ytterliggående ortodokse jøder og ortodokse muslimer.

- Lokker med sølvpenger

Frp-nestleder Ketil Solvik Olsen mener ingen kristne velgere vil la seg friste av Johansen.

- Han kan komme med så mange sølvpenger han vil. Dette går ikke de kristne velgerne på, mener Solvik-Olsen.

Han er selv kristen og avholdsmann. Frp-politikeren har møtt Johansen i flere debatter om kristne velgere.

- Da er det uten tvil Frp som får mest applaus fra de kristne. Ja, kristne er opptatt av måtehold når det kommer til alkohol, men å forby andre å drikke alkohol er ingen stor kampsak. Jeg husker da vi debatterte med de rødgrønne i Sarons dal, og Magnhild Kleppa ble så irritert at hun irettesatte publikum, sier Solvik-Olsen.

Frir til KrF

Det er ikke bare velgerne de strides om. De strides også om KrFs gunst.

- KrF har mer å finne i samarbeid den veien enn den andre veien, mener Johansen.

I Trondheim samarbeider de rødgrønne med KrF.

- Jeg hører at KrF har tatt et tilsynelatende annet standpunkt, hvor de sier to ting. De sier at de ikke vil sitte i regjering med Frp, så sier de samtidig at de vil sette seg ned og forhandle med Frp, sier han.

- Hva med etter valget, vil du rekke ut hånd til KrF?

- Etter valget er etter valget, nå får vi ta en dag om gangen, sier han.

- Hindrer kristne

Solvik-Olsen avviser at KrF har mer å hente ved å samarbeide med Ap.

- Det er feil. Det som er riktig er at Ap er villig til å bevilge noe mer til KrFs hjertesaker. Men selv om Frp og KrF er uenig om bistandsmidlene over statsbudsjettet, så ønsker vi å gi mer ved investeringer gjennom oljefondet. Vi ønsker også at kristne organisasjoner skal få en større rolle i bistanden, sier Frp-nestlederen.

Han mener valgfrihet, avbyråkratisering og større innslag av kristne frivillige organisasjoner er viktigere.

- De kristne jeg kjenner, er dypt samfunnsengasjert, men mange kristne organisasjoner blir direkte hindret av regjeringen. De rødgrønne vil at staten skal ha ansvaret og dermed må de kristne organisasjonene spille annen fiolin.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen