Innenriks

Knallhardt ut mot regjeringen

ASYLBARN: Både støttepartiene og SV slakter regjeringens forslag om endringer i behandlingen av asylbarn. UDI mener forslaget ikke er til barnas beste.

– Høringsinstans etter høringsinstans slakter forslaget til nytt regelverk som skulle hjelpe flere lengeværende barn som søker asyl. Hensynet til lengeværende barn må gå foran innvandringsregulerende hensyn, sier SVs Karin Andersen til NTB.

Hun har fått med seg at selv Utlendingsdirektoratet (UDI) nå mener at regjeringens forslag langt fra styrker barnets beste. I VG torsdag er samarbeidspartiene KrF og Venstre på ingen måte imponert.

– En ting er hva frivillige organisasjoner sier, men dette er justisministerens eget direktorat. De sier dette ikke bedrer behandlingen av asylbarna, og da må departementet lytte, sier Venstres Abid Raja til avisen.

Ufravikelig krav

I samarbeidsavtalen mellom Høyre og Frp og de to støttepartiene står det at nettopp barnets beste skal tillegges større vekt. Geir Sigbjørn Toskedal i KrF sier dette er et ufravikelig krav i avtalen.

– Vi er kjent med at foreldre har opptrådt uryddig, men det er en grense for hvor lenge dette kan forfølge barna. Barn er selvstendige rettssubjekter, sier Toskedal som viser til at det er kjent at foreldre kan skape problemer for barna om de opptrer med falsk identitet.

Han sier saksbehandlingen skal bli bedre, men krever samtidig at flere får bli i landet.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken før alle høringssvarene er gjennomgått.

Har våknet

Karin Andersen fastslår at Venstre og KrF nå har våknet, og at begge partiene nå ser at det de gikk med på, «ikke holder mål».

Hun konstaterer at regjeringens forslag til endringer i regelverket har flere urimelige og urettferdige krav som begrenser muligheten for å bli, og fastslår at det i praksis blir strengere. Hun peker blant annet på at ingen asylsøker kan påvirke om Norge har returavtale med et land eller ikke, men at det likevel skal telle med.

– Å stille krav om at «foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare egen identitet og bidratt til å muliggjøre retur», er en innstramming i forhold til dagens regel. Noas, Redd Barna og Antirasistisk Senter har reagert på dette. Dette er ikke en åpning, men ett nytt innvandringsregulerende hensyn, sier Andersen.

Sammen med KrF og Venstre

Hun understreker også at regjeringens punkter om å legge vekt på at barna har fått tilknytning til Norge etter lang tid, allerede er momenter som vurderes i dag, blant annet i Utlendingsnemndas praksisnotat og i UDIs rundskriv om hvordan disse sakene skal vurderes.

– Så lenge det ikke står klart at hensynet til barnets beste skal gå foran innvandringsregulerende hensyn, vil vi ikke få en varig løsning. SV er klare til å bidra til det og fremmer gjerne forslag sammen med Venstre og KRF om saken, sier Andersen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen