Knallhard kamp om stortingsplass

Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås har drevet intens verving av nye medlemmer for å sikre seg førsteplassen på Oslo SVs stortingsliste.

Før stortingsvalget i 2009 var det knallhard kamp om andreplassen på stortingslista til Oslo SV - bak Kristin Halvorsen - mellom Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås. Etter en nervepirrende avstemning gikk Holmås seirende ut av striden med 406 stemmer mot Chaudhrys 365.

Nå står kampen om førsteplassen på Oslo SVs stortingsliste til valget 2013. Nok en gang er det duket for thriller til siste slutt. Og som for fire år siden har de to rivalene, og deres tilhengere, mobilisert voldsomt de siste ukene. De har oppfordret eksisterende medlemmer til å møte opp og gi dem deres stemme, og vervet en rekke nye.

 

340 nye medlemmer

I forrige måned stemte et flertall i nominasjonskomiteen i Oslo SV for å ha Holmås som listetopp. 12 stemte på Holmås, 7 på Chaudhry. Men det endelige resultatet er på ingen måte gitt. Alle medlemmene i Oslo SV har stemmerett på nominasjonsmøtet 4. desember, så lenge de har meldt seg inn tre uker i forveien. Fristen gikk ut natt til i går.

I 2008 fikk fylkespartiet rundt 500 nye medlemmer i tida før nominasjonsmøtet. Medlemsøkningen er litt mindre nå, men fortsatt stor.

- Siden august har vi fått rundt 340 nye medlemmer i Oslo SV, sier fylkessekretær Ane Fidjestøl til Dagsavisen.

Medlemstallet har økt fra rundt 1.650 til cirka 2.000 på cirka tre måneder. Fidjestøl forventer at tallet vil øke i løpet av dagen når man får registrert de som nylig har betalt medlemskontingenten.

 

Begge verver

Utviklingsminister Heikki Holmås sier at han «ikke har ønsket å lede an i noen vervekampanje», men at han ikke har sett noe annet valg enn aktivt å rekruttere nye medlemmer.

- Ja, det har vi gjort. Spesielt siden Akthar har sagt at han kom til å verve akkurat som forrige gang. Jeg har ringt rundt og oppfordret folk på Facebook til å melde seg inn i partiet, sier Holmås til Dagsavisen.

Holmås mener Chau­dhry har vervet langt flere nye medlemmer enn hva han selv har gjort.

- Hva er i så fall grunnen til det?

- Jeg har vært mer opptatt av å bygge tillit til medlemmene vi har framfor å verve nye. Jeg synes det er ekstremt viktig at nominasjoner i partier ikke blir en konkurranse om hvem som verver flest. De som representerer SV på Stortinget bør ha bred støtte i partiets medlemsmasse, og det føler jeg at jeg har, sier Holmås.

 

Stiller ultimatum

SVs kvoteringsregler tilsier at det må være annenhver mann og kvinne på stortingslista, hvilket betyr at taperen i denne duellen i beste fall kan få tredjeplassen. Det gir neppe stortingsplass i 2013. Partiet får kun inn én stortingsrepresentant fra Oslo hvis ikke dagens oppslutning bedres kraftig valgdagen neste år. Holmås stiller derfor ultimatum: Førsteplassen eller ingenting.

- Så hvis du taper mot Chaudhry ...?

- Da sitter ikke jeg på Stortinget etter valget. Det vil være en klar beskjed til meg om at jeg ikke har gjort en god nok jobb. Men flertallet i nominasjonskomiteen har sagt at de ønsker meg, og den tilliten takker jeg for, sier Holmås.

Akhtar Chaudhry ser ikke noe problem med å drive en aktiv vervekampanje i forkant av kampvoteringen 4. desember.

- Jeg regner med at det er uproblematisk siden statsråden og hans nærmeste også har gjort det, sier Chaudhry som i dag er vararepresentant på Stortinget for Holmås, samt Stortingets fjerde visepresident.

- Jeg har oppfordret folk til å bli medlemmer hvis de er enige i SVs politikk og i tillegg ønsker meg på toppen av lista, fortsetter han.

Chaudhry ønsker ikke å svare direkte på spørsmål om han tar til takke med en plass lenger ned på lista hvis han taper mot Holmås. Men etter det Dagsavisen erfarer har han gitt nominasjonskomiteen beskjed om at han kun ønsker førsteplassen.

samfunn@dagsavisen.no