Innenriks

Klimakur i bakleksa

KLIMA: Fasiten for hvordan Norge kan redusere sine klimagassutslipp, Klimakur 2020, er ikke lenger til å stole på, advarer Bellona.

Klimakur 2020 omfatter hele 160 til dels svært kostbare tiltak, som kan føre til at Norge når målet om å kutte utslippene av klimagasser med 15 til 17 millioner tonn. Utredningen ble lansert i februar 2010, og det er nettopp det som er problemet med den, mener Bellona.

- Mange av tallene og analysene i Klimakur 2020 var utdaterte allerede i 2010. Nå er det blitt enda verre. Hvis de ikke blir oppdatert, vet vi at politikerne kommer til å ta feil beslutninger, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Konsekvensen vil i så fall bli en dårligere og dyrere klimapolitikk, mener han.

- Klimakur 2020 kommer til å bli et kvantesprang for norsk klimapolitikk, uttalte daværende miljøvernminister, Erik Solheim (SV), i forbindelse med lanseringen.

- Astronomisk forskjell

Siden har det også skjedd kvantesprang innen utviklingen av mer miljø- og klimavennlig teknologi.

- Når det gjelder solenergi er forskjellen mellom 2010 og i dag astronomisk, bekrefter avdelingsleder Einar Wilhelmsen i klimastiftelsen Zero.

- Kostnadene har falt voldsomt i alle ledd, og fra å være noe noen få land forsøkte å få til å fungere, er solenergi i dag en kommersiell løsning som tas i bruk over hele verden.

En lignende utvikling har skjedd for vindkraft.

- Nye vindmøller produserer dobbelt så mye kraft som de eldste vindmøllene, og like mye som et lite vannkraftverk, forteller Wilhelmsen.

Utviklingen for elbilene er et annet eksempel på at det begynner å bli veldig lenge siden februar 2010, påpeker Hans Håvard Kvisle, styremedlem og prosjektleder i Elbilforeningen.

- Ting har utviklet seg så fort. Hvis noen hadde spådd den salgssuksessen elbilene har opplevd i 2013 for bare ett eller to år siden, ville man trodd at vedkommende var gal, sier Kvisle.

- Siden alt med elbiler er blitt så mye bedre enn forventet, vil det være smart å sette seg ned og revurdere det man tenkte om dette i 2010, fortsetter Kvisle.

- Jevnlige oppdateringer

Hauge vil gå enda mer systematisk til verk.

- Klimakur 2020 bør oppdateres hvert år, eller i det minste annethvert år. Miljødirektoratet bør få ansvaret for dette, mener han.

Hauge ønsker også at oppdateringene skjer før framleggelsen av statsbudsjettet, slik at politikerne får det best mulige grunnlaget til å fatte de riktige beslutningene.

Bellona har nå sendt brev til klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H), om dette.

- Burde ikke politikerne selv ha innsett behovet for oppdateringer?

- Vi var klare på at Klimakur 2020 måtte oppdateres allerede da utredningen kom, men det ligger ikke noe inne i den om oppdateringer, svarer Hauge.

- Nå har vi sett at det begynner å versere merkelige kostnadstall for ulike klimatiltak. Det vil derfor være en stor unnlatelsessynd av regjeringen å ikke oppdatere Klimakur 2020 så fort som mulig.

Stadig nye direktiver fra EU tilsier også et behov for en jevnlig oppdatering av Klimakur 2020, tilføyer Hauge.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen