Innenriks

- Klima viktigere enn valgkamp

AP OG KLIMA: Ap-leder Jens Stoltenberg vil ikke redusere klimaproblemet til en partipolitisk kamparena. På Stortinget lover miljøpolitisk talsperson Eva Kristin Hansen (Ap) å ikke vente en dag med å presse de blåblå.

Ap-leder Jens Stoltenberg talte på det årlige Bratteli-seminaret i går, som dette året er viet til klimaendringene. Han ville bidra til håp om at klimaendringene kan stoppes.

- Det som skremmer meg mest er om folk gir opp. At de tenker at det skjer så lite framgang når det gjelder klimaproblemet at dette gidder de ikke bry seg om, sier Stoltenberg fra talerstolen.

For knapt noen i verden som bekymrer seg mindre for miljøet enn nordmenn, kunne Aftenposten melde i helgen.

- Jeg er opptatt av å si at det finnes lyspunkter. Politikk virker, og her i Norge går utslippene ned hvis vi ser i forhold til innbyggertall, forteller Stoltenberg.

- Snakker med Erna

I forrige uke var han i sitt første møte som FNs klimautsending, i New York.

- Jeg blir inspirert av det vi gjør ute til å også forsterke norsk klima- og miljøpolitikk, sier han til Dagsavisen.

Den nye jobben innebærer også tett dialog med den norske regjeringen, om hva Norge kan gjøre for å få til en ny klimaavtale i 2015.

- Jeg har snakket med statsminister Erna Solberg (H), med miljøvernministeren og utenriksministeren, fordi jeg er opptatt av å samordne det arbeidet jeg gjør internasjonalt med Norge. Så dette har jeg ikke tenkt til å gjøre til noe partipolitisk kamparena, sier Stoltenberg.

Han understreker at selv om han ikke vil angripe regjeringens klimapolitikk i dag, lover han at klimadebattene kommer.

Blir inspirert

Ap er også i gang med å fornye sin miljø- og klimapolitikk.

- Selv om vi er stolte over at Trygve Bratteli lagde det første miljøverndepartementet i verden, og at Gro Harlem Brundtland ledet FNs spesialkommisjon for miljø- og utviklingsspørsmål, så kan vi ikke hvile på laurbærene. Vi må fortsette, sier Stoltenberg.

Han avviser at det handler om å kapre flere miljøvelgere.

- For meg er ikke dette bare et spørsmål om partipolitisk valgkamp. For meg er dette et spørsmål om noe som er veldig viktig, nemlig å hindre globale klimaendringer, så får vi drive valgkamp når den tid kommer, sier han.

- Skal få bryne seg

Aps miljøpolitiske talskvinne Eva Kristin Hansen lover at partiet skal få en mer offensiv klimapolitikk.

- Spesielt når det gjelder transport har vi en del å gå på. Vi må få med oss forbrukeren, og gjøre det enda lettere å velge elbil, eller hydrogenbil og forbedre kollektivtilbudet for flere. Det er også noe velgerne vil ha sier, Hansen.

Hun mener også Ap må tørre å ta de vanskelige debattene.

- Vi skal være tøffe og kreve elektrifisering av sokkelen, og jeg lover å utfordre regjeringen kraftig. Så langt er jeg dypt skuffa over regjeringens passive miljøpolitikk. Så de skal få bryne seg på oss framover, sier Hansen.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

brattli-seminaret

Trygve Bratteli rakk i løpet av sin politiske karriere å bli samferdselsminister, finansminister og statsminister. I tillegg til å ha ledet både AUF og Arbeiderpartiet.

I forbindelse med Brattlies fødselsdag 11. januar arrangerer Arbeiderpartiet et årlig seminar.

I fjor var læring og fellesskap i den norske skolen, tema. I 2012 var det den økonomiske situasjonen i Europa.

På årets Bratteli-seminar var Jeremy Oppenheim, Kari Elisabeth Kaski, Lars Haltbrekken og Johan Sandberg blant deltakerne.

Kilde: Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen