Nyheter

Klepp-ordfører: – Godt å se at folk reagerer på galskapen

Det har rast inn med positiv respons etter at Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese på mandag fortalte om hærverk, vold og hets som hun og familien er blitt utsatt for.

– Det rister i mobilen, og når jeg åpner mail eller Facebook så bare ramler det inn meldinger. Jeg har ikke rukket å åpne alt ennå, sier Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) til RA, dagen etter at hun tok et kraftig oppgjør med bompengeaksjonister.

Det var under et ekstraordinært kommunestyre i Klepp mandag kveld at Braut Nese fortalte at hun i flere måneder har blitt sjikanert av bompengemotstandere.

– Sønnen min ble slengt i veggen og tatt kvelertak på for å få mor til å snu i bompengesaken. Vi har opplevd hærverk på bil og hjem, sa Klepp-ordføreren gråtkvalt fra talerstolen.

Tirsdag stilte Braut Nese opp under konferansen «Hold kjeft – dette må du tåle!» på Randaberg kulturscene. Der snakket hun ut om hetsen som hun tok opp under mandagens kommunestyre. Blant annet kunne hun fortelle at hun har fryktet for livet.

– Jeg har lurt på hvor langt folk er villige til å gå, sa hun fra scenen.

Også den overveldende responsen hun har mottatt etter at appellen hennes ble gjort kjent i mediene, ble et tema. Statsminister Erna Solberg er blant dem som har gitt henne sin støtte.

Ane Mari Braut Neses (H) på Randaberg Kulturscene, dagen etter hennes klare tale i Klepp kommunestyr da hun fortalte om om hærverk, vold og hets som hun og familien har blitt utsatt for.

bompenger bompengeringen politikere

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese under konferansen «Hold kjeft – dette må du tåle!». ALLE FOTO: CAROLINE T. GILJE

LES OGSÅ: Politiet etterforsker trussel mot Klepp-ordfører

– Gir håp

– Det er godt å se at folk reagerer på galskapen. Det gir håp om at debattklimaet kan ryddes litt opp i, sier Braut Nese til RA.

– Hvordan har det vært å stå i hetsen du har opplevd?

– Det har vært ganske heftig. Det blir så massivt. Det var en lengre periode med masse dritt på alle kanaler. Du får ikke sjans til å stenge deg ute. Du kan ikke melde deg ut fra Facebook, for da får du ikke med deg informasjon om ungenes aktiviteter, og jeg kan ikke droppe mail og telefon. Så du må liksom bare forholde deg til deg, forteller Braut Nese.

– Kryper inn under huden

En stund lo hun bare høyt av de stygge kommentarene hun fikk.

– «Går det an å skrive så mye spinngale?» tenkte jeg. Men etter hvert kryper det inn under huden på deg, og det blir ekkelt, sier hun.

Hun forteller at hun i samråd med sønnen har gått ut med historien hans.

– Også han er opptatt av urettferdigheten oppi dette. Hvorfor i all verden skal mitt standpunkt i bompengesaken gå ut over han? spør hun.

Braut Nese er blant dem som ønsker en lokal bomløsning med nabokommunen Time. Mandag gikk et flertall i kommunestyret i Klepp inn for å stanse utbyggingen av det nye bompengeprosjektet.

Braut Nese sier at hun ikke har anmeldt voldsepisoden med sønnen.

– At folk truer meg, herjer med tingene mine og prøver å presse ungene mine, er i et forsøk på å få meg til å stemme annerledes om saken enn det jeg hadde tenkt. Men det er jo spinngale, og langt ifra slik demokratiet skal virke, sier Braut Nese.

Ane Mari Braut Neses (H) på Randaberg Kulturscene, dagen etter hennes klare tale i Klepp kommunestyr da hun fortalte om om hærverk, vold og hets som hun og familien har blitt utsatt for.

bompenger bompengeringen politikere

– «Går det an å skrive så mye spinngale?» tenkte jeg. Men etter hvert kryper det inn under huden på deg, og det blir ekkelt, sier Braut Nese.​

LES OGSÅ LEDER: Livsfarlig politikerhets

Politiet involvert

Klepp-ordføreren forteller at bompengedemonstranter har ført til mye uro rundt de siste kommunestyremøtene, og politiet har derfor vært involvert i planleggingen av dem. Braut Nese sier hun er livredd for at hets og trusler mot politikere skal skremme vekk folk til å ta verv i kommunestyrene sine.

– I kommunestyrene skal vi både ha de sarte, de rause, de snille og de hardhudede. Men jeg er redd vi mister mange av de første med dagens situasjon, sier hun.

Hun håper at saken hennes kan være en tankevekker for dem som bruker sosiale medier.

– Jeg tenker at vi må bli litt nabokjerring på nett. Når man ser en av våre Facebook-venner skriver noe aldeles forkastelig, så må vi våge å si ifra til dem. «Dette er ikke greit. Hvordan er det du oppfører deg?», sier hun.

Politiet etterforsker én person som skal ha truet Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) på Facebook, skriver NRK tirsdag.

Mer fra Dagsavisen