Innenriks

Klare til å kjefte på Stoltenberg igjen

Det politiske livet i AUF er gradvis på vei tilbake til normalen. Nå ser AUF-erne fram til harde asyldebatter og kamp om stortingsplasser.

Generalsekretær Tonje Brenna har inntrykk av at debatten gjennomgående var tilbake på det normale igjen på moderpartiets fylkesårsmøter i vår, både i lokale og nasjonale saker. Hun mener ungdomspolitikerne ikke har blitt reddere for å fare hardt med verken hverandre eller partiveteranene.

– Vi er tradisjonelt veldig gode til å skille sak og person, så det går fortsatt fint å være bestevenner og støtte hverandre i det ene minuttet, for så å diskutere asylpolitikk så fletta fyker i minuttet etterpå, sier hun til NTB dagen før hun skal vitne i retten om sine opplevelser på Utøya.

Haraball om asyl

Mellom dagene i Oslo tinghus pågår arbeidet for fullt blant annet med det nye politiske programmet som skal vedtas på AUFs landsmøte i oktober. Brenna tror heller ikke det blir vanskelig å ivareta ungdomsfylkingens tradisjon som en radikal og kritisk røst overfor partiet og regjeringen i tida framover.

– For eksempel på årsmøtet i mitt eget fylkesparti, Akershus, var det skikkelig haraball og krass debatt om spesielt asylpolitikk, hvor AUF-erne gikk i bresjen og var kjempegode på talerstolen. Og det er jo de samme folka som de voksne har sittet og holdt i hånda og trøstet de siste månedene, sier Brenna.

Hun sier det er for tidlig å si hvilke kampsaker ungdomsfløyen vil ta opp fighten om under Ap-landsmøtet i 2013.

– Det er mulig det peker seg ut noe i løpet av sommeren. Uansett så har jo Jens vært AUF-er selv, så han vil nok ikke ta det så veldig personlig, understreker hun.

Mer politikk etter rettssaken

Ungdomspartiet har hatt det utfordrende med å fronte de politiske sakene i tida etter 22. juli, men generalsekretæren tror det blir lettere igjen når rettssaken og ettårsmarkeringen legges bak dem.

– Vi må for det første begynne å snakke mer om politikk igjen. Og så må alle andre slutte å spørre om 22. juli hele tiden, sier hun lattermildt.

– Hvis du spør, tror jeg de fleste AUF-ere heller har lyst til å snakke om politikk og de viktige sakene i sine lokalsamfunn. Ikke at det er en dårlig ting å snakke om 22. juli, men jeg tror det er en naturlig dynamikk i at det blir mer og mer normalitet igjen. Kanskje med unntak av at AUF er mer interessant og mektig enn før og dermed får mer plass, sier Brenna til NTB.

Yngre krefter på tinget

Personlig ser hun også fram til å kunne bearbeide følelsene og opplevelsene fra Utøya uten mediefokus.

– Jeg tror det jeg gleder meg mest til, er at vi kan bestemme selv når vi vil hente de følelsene fram igjen. At ikke det trigges av at saken er på TV hele tiden og at alle snakker om det, sier 24-åringen fra Jessheim.

I forrige uke kunngjorde stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul fra Sør-Trøndelag at hun overlater plassen sin til yngre krefter i 2013. Det samme har Eskil Pedersen også oppfordret andre fylkeslag til, og Finnmark AUF har vedtatt et krav om representanter fra ungdomsfløyen etter stortingsvalget.

Selv har Brenna i dag ingen tanker i de baner.

– Ikke nå, sier hun og ler. Men jeg er jo ennå ung. (NTB)

Mer fra Dagsavisen