Nyheter

Klar tale fra grillkongen Craig: Et grilleforbud er å gå for langt

Den norsk-amerikanske grillkongen mener det er viktig å respektere grilleforbudet, men Craig Whitson mener et forbud er å gå for langt.

– Jeg vokste opp med grilling i Oklahoma. Der er det mye varmere og tørrere i lengre perioder enn her. Hadde brannvesen kommet med et grilleforbud, så hadde de ikke hatt jobb da dagen var ferdig. Det hadde vært full krise. Noe sånt har aldri vært tema, sier Craig Whitson til RA.

LES OGSÅ: Fikk 5000 kroner i bot for å grille

Grillene i hagen hans bak huset på Våland har stått kalde siden grillforbudet kom fredag ettermiddag.

– Personlig synes jeg grillefobudet er å gå for langt. Når det er sol og 25 grader ute, så skal man grille. Ferdig med den saken, sier han.

– Jeg var i selskap i helgen. Planen var å grille. Det ble matlaging innendørs i stedet, sier Whitson.

LES OGSÅ: Sørenga er friskmeldt

Påvirker grillkurs

Grillforbudet påvirker ikke bare Whitson privat. Det påvirker også grillkursene han arrangerer i Uthuset. Grillkongen arrangerer grillkurs store deler av året.

– Det blir kurs, men det blir mest teori og matlaging innendørs. Vi har et stort kjøkken, så det skal gå greit – selv om jeg veldig gjerne skulle ha fyrt opp grillene, sier han.

Respekterer forbudet

Likevel vil han understreke at han respektere forbudet, og at oppfordrer alle andre til å la være med å grille nå.
Whitson setter pris på fint og tørt vær, men nå håper han på «pissregn» om natten og sol på dagen, slik at han kan fyre opp grillen igjen så fort som mulig. Whitson forteller at han gjerne griller flere ganger i uken.

LES OGSÅ: Han er mannen bak grillforbudet

– Jeg er litt amerikaner når det er snakk om forbud. Jeg liker ikke at noen skal fortelle meg hva jeg kan og ikke kan gjøre i min egen hage. Uhell kan skje, men alle må ikke la bilen stå dersom det er en ulykke på motorveien. Grilling er ikke risikofritt. Folk må være fornuftige. Dessverre er det noen få som ødelegger for resten, sier Whitson.

Så lenge varer forbudet

«Drit og dra grille heima når det passe», skriver en mann på Facebook. Grille-forbudet skaper debatt. Brannvesenet forstår frustrasjonen, men forbudet varer til det kommer betydelig mengder nedbør.

LES OGSÅ: Vil stanse salg av engangsgriller

– Grilleforbudet vil gjelde til vi får regn av betydelige mengder, kanskje 14. eller 15. juni, sier Frode Strøm leder for forebyggende avdeling i Rogaland brann og redning IKS.

Ifølge Ingrid Bentsen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, kan det komme noe regn lørdag og søndag.

– Det er ikke ventet mye regn i denne langtidsperioden. Lørdag og søndag kommer det noen regndråper, men ikke nok til å ødelegge skogbrannfaren. Det blir fint vær igjen mandag og tirsdag. Om det er nok nedbør til at rogalendinger kan få grille igjen er uvisst, sier Bentsen til RA.

Elgrill er ok

Fredag kom grilleforbudet. Det er ikke lov å grille i egen hage. Både gass- og kullgriller må stå kalde.

Men elgriller kan brukes.

LES OGSÅ: Slik kan du grille uten å bli tatt

– Brannsjefen har gjort en vurdering, og landet på lik praksis som i Bergen. Elektrisk grill er greit, da det ikke er åpen flamme, sier Strøm.

LES OGSÅ: Nå er det ikke lov å grille i egen hage

Forbudet har skapt engasjert blant folk.

Facebook-kommentarfeltene til RA, Stavanger kommune og brannvesenet har kokt. Her en noen av kommentarene:

«Drit og dra grille heima når det passe», kommenterer en mann.

«Har en her hjemme som påstår gassgrill på egen terrasse er lov.... Jeg mener nei, han mener ja. Please, si jeg har rett så helgefreden er berget», skriver en kvinne.

«Galnaste eg har hørt...tror dokk virkelig folk bryr seg om d??Ser den vis du bor i nærheten av tørt gras og skog. Men midt i et byggefelt....uhørt og pålegge alle dette», skriver en mann.

Kritikken overrasker ikke Strøm.

– Nei, jeg trodde det skulle bli styr, ja. Det er forståelig. Vi vet hvor mye grilling betyr for folk, sier Strøm.

LES OGSÅ: Sesongvarene går unna i varmen

– Mange ringer oss og spør om dispensasjon. Ingen får det. Ikke ring oss, sier Strøm.

– Det er ikke mange som har angitt naboene sine. Det er like greit. Ser du noen som giller, snakk med dem, ikke ring oss. Vi har det travel, sier Strøm.

Gjelder ti kommuner

Grilleforbudet gjelder i alle de ti kommunene som Rogaland brann og redning IKS har ansvar for. Disse kommunene er Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Rennesøy, Finnøy, Gjesdal, Klepp og Time.

Les også: Nå er det høysesong ved Nord-Europas eneste bemannede skogbrann-vakttårn

Mer fra Dagsavisen