Espen Barth Eide sier han er motivert for norsk politikk etter år i utlandet.

Klar for comeback

Han har vært statssekretær, forsvarsminister og utenriksminister. Nå skal Espen Barth Eide prøve seg på noe nytt i norsk politikk.

 

– Jeg ble spurt om jeg ville stå på stortingslisten for Oslo Ap, og tenkte mye på det. Etter å ha jobbet mange år internasjonalt, har jeg nå lyst og motivasjon til å drive med norsk politikk, sier Espen Barth Eide til Dagsavisen.

I går kveld hadde Oslo Ap representantskapsmøte og her ble partiets nominasjonsliste vedtatt. Det ble dermed klart at Eide returnerer til norsk politikk og blir stortingsmann etter neste års valg.

Les også: Oslo Ap velger 2017-mannskapet

Stortingsmann

Eide har en lang CV for Arbeiderpartiet og i norsk politikk. Han har vært utenriksminister og forsvarsminister, og statssekretær i tre omganger i begge departement. Å sitte på Stortinget blir en ny erfaring.

– Det jeg ikke har gjort i norsk politikk, er å sitte som direkte folkevalgt. Jeg gjør kanskje dette i motsatt rekkefølge enn andre, men for meg er det riktig å stå på stortingslisten nå. Jeg vil bidra til et regjeringsskifte.

– Å gå fra å være utenriksminister til stortingsrepresentant, er det å ta et skritt ned?

– Jeg ser det ikke sånn. Å være stortingsrepresentant er et av de viktigste offentlige vervene man kan ha.

– Men hvis det blir regjeringsskifte er det ikke sikkert du blir stortingsrepresentant i det hele tatt, men statsråd?

– Vi skal jobbe for å få flertall for et regjeringsskifte. Hvordan en ny regjering skal se ut, er opp til andre å bestemme. Nå stiller jeg til Stortinget fordi jeg er klar for det, sier Eide.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Inntrykk

I disse dager er Eide i sluttspurten for fredsforhandlingene på Kypros. Han er for tida visegeneralsekretær i FN og spesialutsending til Kypros-forhandlingene. Når det blir tid for valgkamp, vender han nesa hjem igjen:

– Når tida er inne skal jeg gå aktivt inn i valgkampen. Jeg er veldig klar for det. Jeg synes politikk er like interessant enten det er lokalt eller globalt, og jeg ser fram til å representere min hjemby Oslo, sier Eide.

Han mener åra i utlandet har gitt han mange inntrykk som også er nyttig på hjemmebane:

– Arbeidet internasjonalt og med økonomisk politikk har gjort meg stryka i troa på at den nordiske sosialdemokratiske modellen er det beste svaret på de fleste spørsmål. Denne modellen oppfyller flere positive ting på en gang som små forskjeller, høy sysselsetting og anstendig arbeidsliv. Washington-konsensus om at et liberalt fritt marked er det beste, er en tenkning som er på veg ut, sier han og fortsetter:

– Vi har ikke vunnet en gang for alle. Jeg vil gjerne sørge for at sosialdemokratiet forsvares og videreutvikles i Norge. Dette er ferskvare som må opprettholdes i vanskelige tider.

Les også: Flertallet går for Mellem-løsning

Toppen av lista

I går kveld i klappet Oslo Ap inn Ap-leder Jonas Gahr Støre på førsteplassen på stortingslisten, og finanspolitisk talsperson, Marianne Marthinsen. På tredjeplassen står Groruddalens store sønn, Jan Bøhler, og på fjerdeplass står partisekretær Siri Gåsemyr Staalesen. Eide blir nummer fem på Aps stortingsliste.

Gårsdagens store spenningsmoment var voteringen på niendeplassen mellom Fredrik Mellem, leder av Oslo Arbeidersamfunn, og Jonas Bals, som en av fagbevegelsens kandidater. Et flertall i nominasjonskomiteen på sju ville ha Mellom på niende plassen, mens et mindretall på to ville ha Bals.

Nominasjonsmøtet valgte til slutt Mellem. Han fikk 202 stemmer mot Bals' 130.

Dersom Ap kommer i regjering etter 2017 vil niendeplassen gi en sikker stortingsplass.

 

Toppen av Oslo Aps stortingsliste for valget 2017

1. Jonas Gahr Støre

2. Marianne Marthinsen

3. Jan Bøhler

4. Siri Gaasemyr Staalesen

5. Espen Barth Eide

6. Zaineb Al-Samarai

7. Didrik Beck

8. Inger Helene Vaaten

9. Fredrik Mellem

10. Jon Reidar Øyan

11. Marthe Scharning Lund

12. Victoria Marie Evensen

13. Jonas Bals